ВПЛИВ БЮДЖЕТНОЇ СКЛАДОВОЇ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ НА МАКРОЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ: КЕЙС УКРАЇНИ - O. A. Shevchuk; V. V. Martynenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянутo роль бюджетної складової фіскальної політики України в макроекономічному зростанні. Запропоновано напрями підвищення темпів економічного зростання під впливом фінансової децентралізації. Обґрунтовано доцільність застосування багатофакторного економіко-математичного моделювання у дослідженні динаміки національних рахунків України під впливом показників бюджетної складової фіскальної політики. Метa дослідження — є дослідження динаміки національних рахунків під впливом бюджетної складової фіскальної політики в умовах фінансової децентралізації. У ході проведеного дослідження широко використано ряд методів, зокрема економіко-математичне моделювання, кореляційно-регресійний аналіз, факторний аналіз тощо. Перелічені методи ляжуть в основу розроблення стратегічних перспектив економічного зростання економіки України в умовах фінансової децентралізації. Обґрунтовано, що зростання частки видатків місцевих бюджетів у видатках зведеного бюджету і скорочення частки видатків державного бюджету у ВВП призводять до підвищення рівня індексу фізичного обсягу ВВП і збільшення обсягу ВВП у фактичних цінах. Також доведено, що частка видатків місцевих бюджетів у видатках зведеного бюджету має безпосередній прямий вплив на індекс фізичного обсягу ВВП. Визначено інший суттєвий фактор прямого впливу на індекс фізичного обсягу ВВП — частка капітальних видатків (видатків розвитку) у місцевих бюджетах, як один з індикаторів ефективності фінансової децентралізації. Обґрунтовано, що частка видатків державного бюджету у видатках зведеного бюджету є фактором оберненого впливу на обсяг ВВП (у фактичних цінах), а частка капітальних видатків — фактором прямого впливу. Доведено, що саме фінансова децентралізація в Україні є важливим фактором економічного зростання економіки України, оскільки зростання частки видатків місцевих бюджетів у видатках зведеного бюджету і скорочення частки видатків державного бюджету у ВВП призводять до підвищення рівня індексу фізичного обсягу ВВП і збільшення обсягу ВВП у фактичних цінах.