ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - N. Matyukhina; I. Borysenko; A. Malakhova; A. Sikun (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
У зв’язку з низьким рівнем конкурентоспроможності освіти України у глобальному освітньому простоті, що зумовлений неефективністю моделі фінансового забезпечення педагогічної діяльності в системі вищої освіти, актуалізується питання щодо вдосконалення законодавчо-нормативної бази фінансування педагогічної діяльності. Саме з метою досягнення вказаних цілей реформування у сфері вищої освіти та основних місій вищих навчальних закладів необхідно забезпечити якісне оновлення нормативно-правової бази у сфері фінансування вищої освіти, зокрема щодо забезпечення педагогічної діяльності. У зв’язку з цим метою статті є обґрунтування напрямів удосконалення нормативно-правової бази фінансового забезпечення якості педагогічної діяльності в системі вищої освіти в Україні в сучасних умовах. У ході дослідження на основі літературного узагальнення визначено основні показники ефективності педагогічної діяльності у вищій школі та недоліки нормативно-законодавчої бази її фінансового забезпечення. На основі факторного аналізу та показників ефективності за 2000—2019 роки встановлено пріоритизацію факторів визначення ефективності педагогічної діяльності. З використанням тесту Гренжера обґрунтовані характер і сила впливу джерел фінансування на фактори ефективності педагогічної діяльності у вищій освіті. Використовуючи метод авторегресії, розроблено векторні авторегресійні моделі впливу фінансового забезпечення на ефективність педагогічної. Аргументовано особливості впливу джерел фінансування освіти на фактори визначення ефективності педагогічної діяльності. За допомогою засобів структурно-логічного моделювання запропоновано модель удосконалення нормативно-правової бази регламентації якості вищої освіти з рахуванням характеру впливу рівня фінансового забезпечення на ефективність педагогічної діяльності. Запропонована в дослідженні модель ґрунтується на регламентації в основних освітніх нормативно-правових актах введення принципів і засад моделі фінансування педагогічної діяльності з використанням показників performance-based funding. Отримані результати теоретико-емпіричного дослідження мають наукову цінність і прикладний характер. Практична реалізація запропонованих заходів слугуватиме основою для формування гідної та прогресивної правової основи для провадження ефективної моделі фінансування педагогічної діяльності. Яка, у свою чергу, сприятиме підвищенню якості віщої освіти в Україні, стимулюватиме вищі навчальні заклади до формування нової моделі поведінки — якість і результативність перед усім.