ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛОКАЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - N. M. Sirenko; T. І. Lunkina; A. V. Burkovskaya (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджено елементи інституціонального середовища. Здійснено аналіз дефініцій «інститут» та «інституція». З’ясовано, що на формування інституціонального забезпечення локальної соціальної відповідальності впливає соціально-економічний розвиток країни, суб’єкта господарювання та індивіда. Обґрунтовано фактори впливу при формуванні середовища локальної соціальної відповідальності аграрного підприємства. Проаналізовано динаміку валового внутрішнього продукту в окремих країнах та регіонах світу. Установлено, що рівень інфляційних процесів в Україні, які спостерігаються протягом останніх років, є занадто високими, що призводить до зниження рівня життя і добробуту населення. Запропоновано розглядати середовище формування локальної соціальної відповідальності на аграрному підприємстві в розрізі напрямів сприйняття локальної соціальної відповідальності: індивідуальному, організаційному, інституціональному, економічному, кадровому, соціальному, екологічному, інфраструктурному, природнокліматичному, техніко-технологічному. Доведено, що на кожну із складових середовища локальної соціальної відповідальності впливають фактори як зовнішнього (соціально відповідальний бізнес), так і внутрішнього (корпоративна соціальна відповідальність) середовища. З’ясовано, що в результаті формування середовища локальної соціальної відповідальності створюється позитивний результат у розрізі кожного зазначеного елементу. Проаналізовано напрями інституціонального забезпечення соціальної відповідальності та локальної соціальної відповідальності аграрного сектору в розрізі рівнів функціонування та запропоновано перспективні нормативно-правові документи, що значно поліпшать розвиток соціальної відповідальності на всіх рівнях ієрархії. Обґрунтовано, що інститути впливу на соціальну відповідальність залежать від формальних і неформальних інституцій. Наведено інституціональне забезпечення локальної соціальної відповідальності суб’єктів аграрного сектору економіки, який ураховує такі складові: економічну, екологічну, кадрову та соціального спрямування.