ВІДТВОРЕННЯ КАПІТАЛУ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ ЯК ОБ’ЄКТ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ - Лемішко O.O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Розглянуто особливості відтворення капіталу в аграрному секторі економіки як об’єкта державної фінансової політики. Означено дефініцію відтворення капіталу в аграрному секторі як періодично відновлюваного функціонування продуктивного капіталу взаємопов’язаних підприємств різних галузей сільського господарства і функціонально пов’язаних з ними обслуговуючих формувань, що задовольняють потребу в продуктах харчування і сировині для переробної промисловості; інвестування продуктивного капіталу забезпечує циклічне проходження процесу виробництва сільськогосподарської продукції і приріст вартості у формі доходу. Акцентовано, що недостатньо дослідженими залишаються сутність та особливості відтворення капіталу в аграрному секторі економіки з огляду на визначення можливостей і доцільності цілеспрямованого управління цим процесом засобами фінансової політики. Пропонується розуміння особливостей відтворення капіталу в аграрному секторі економіки базувати на методологічних засадах дослідження закономірностей та особливостей кругообігу виробничого, товарного і грошового капіталів. Доведено, що цикл відтворення капіталу в агарному секторі економіки має міжгалузевий комбінований характер і може бути структурований на три автономні цикли, пов’язані між собою міжгалузевими зв’язками — у сільському виробництві, переробці сільськогосподарської продукції та заготівельно-торгівельній діяльності. Причино-наслідкові зв’язки між комплексом специфічних рис аграрного сектору економіки та особливостями відтворення його капіталу подано у формі каузальної моделі формування особливостей відтворення капіталу аграрного сектору економіки. На основі комплексу особливостей відтворювального циклу капіталу в аграрному секторі економіки визначено вимоги до формування відповідної державної фінансової політики. Ключові слова: капітал, відтворення, аграрний сектор, каузальна модель, державна фінансова політика Формул: 0; рис.: 1, табл.: 2; бібл.: 14.