РЕГУЛЮВАННЯ ПРОБЛЕМ ОПЛАТИ ПРАЦІ В УКРАЇНІ ЯК ВАЖЛИВИЙ ФАКТОР УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ КРАЇНИ - Долгальова, О.В.; Михальченко, Г.Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Визначено необхідність регулювання оплати праці для управління економікою країни. Метою дослідження було визначено доцільність аналізу проблем оплати праці щодо оптимального розміру заробітної плати для задоволення соціальних потреб працівника і його родини, установлення обґрунтованого розміру прожиткового мінімуму і його відповідність конституційним нормам. Зазначено, що розрахунок розміру прожиткового мінімуму в Україні повністю забезпечений нормативно-правовою базою, але на практиці законодавчі норми ігноруються. У дослідженні було використано загальнонаукові методи для забезпечення вирішення поставлених наукових завдань, що дозволило визначити відповідність мінімальної заробітної плати в Україні як одного з головних стандартів, що гарантується державою, аналогічним стандартам, прийнятим в Європейському Союзі, і виконати порівняння рівня середньої заробітної плати в Україні з іншими країнами. Проведено дослідження основних здобутків у сфері оплати праці щодо зростання реальної середньомісячної зарплати, але зазначено, що підвищення заробітної плати в Україні не було обґрунтовано економічним розвитком у країні і викликало неоднозначні наслідки. Було приділено увагу проблемам оплати праці щодо заборгованості та поглиблення нерівності при її виплаті, розповсюдженню тінізації виплат в усіх галузях економіки. Доведено, що за наявності високого рівня заробітної плати в суспільстві поліпшується соціально-економічний стан країни, зменшується рівень бідності, зберігається людський капітал, поліпшується демографічна ситуація, скорочується міграційний відплив трудоактивного населення, а за умови досягнення оптимального розміру мінімальної заробітної плати досягається компроміс між соціальними потребами населення та економічними можливостями суспільства. Відповідно до поставлених завдань доведено важливість гідної оплати праці як одного з обумовлювальних факторів, що забезпечує соціально-економічне зростання країни і гідний рівень життя населення. За результатами дослідження запропоновано комплекс заходів щодо подальшого регулювання оплати праці як важливого фактору управління економікою країни в сучасних умовах. Ключові слова: оплата праці, мінімальна заробітна платня, номінальна і реальна заробітна платня, прожитковий мінімум, економіка. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 3; бібл.: 24.