РОЛЬ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В СИСТЕМІ ДОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ ПРИ ФІНАНСУВАННІ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ - Карлін, М.І.; Проць, Н.В.; Проць, В.І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Розглянуто роль мінімальної заробітної плати в системі регулювання оплати праці працівників бюджетної сфери взагалі та мінімальної зарплати задля досягнення соціальної справедливості та зменшення політичної напруженості в українському суспільстві. Основними проблемами системи оплати праці працівників бюджетної сфери в Україні є: недосконала методика визначення мінімальної заробітної плати, низька купівельна спроможність і бідність працюючого населення, незначна диференціація заробітної плати залежно від кваліфікації, невідповідність законодавчо-нормативних документів у системі оплати праці міжнародним нормам. Дано практичне обґрунтування ролі мінімальної заробітної плати в системі регулювання оплати праці працівників бюджетної сфери для досягнення соціальної справедливості, а саме встановлення оптимальних співвідношень у рівні оплати праці зайнятих у вищій освіті та в середній освіті, оскільки в останні роки зарплата кваліфікованого вчителя стала перевищувати зарплату доцента в державному закладі вищої освіти. Заробітна плата в Україні перестала виконувати основну мотивувальну функцію для працівників (зокрема, зайнятих і в бюджетній сфері), тобто виникають ситуації, коли кваліфіковані працівники отримують такий самий розмір зарплати або і нижче менш кваліфікованих працівників. Досліджено, що протягом 2008—2018 рр. Урядом України свідомо занижено розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, індекс інфляції, не враховано знецінення грошових доходів і заощаджень громадян, девальвацію національної валюти, унаслідок чого формуються передумови подальшого зубожіння уразливих верств населення і працівників окремих галузей бюджетної сфери. Тому при розробленні механізму оплати праці потрібно встановити реальні розміри прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати, які б забезпечили достатній рівень життя населення та забезпечили досягнення хоча б на мінімальному рівні принципів соціальної справедливості. Ключові слова: мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, тарифний розряд, бюджетна установа, фонд оплати праці. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 17.