СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Разумова, К.М.; Кириленко, О.М.; Гуріна, Г.С.; Новак, В.О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Розглянуто роль стратегічного аналізу в діяльності та забезпеченні економічної стійкості авіакомпанії в сучасних умовах розвитку економіки. Здійснено аналіз підходів щодо дослідження зовнішнього середовища авіакомпанії в нестабільних ринкових економічних умовах. Науково обґрунтовано специфіку застосування стратегічного аналізу в авіаційних підприємствах. Установлено, що на етапі стратегічного аналізу інтерпретують стратегічну позицію організації шляхом визначення змін, що виникли в економічному середовищі організації, та визначення їхнього впливу на організацію та її діяльність, а також виявлення переваг і ресурсів організації залежно від таких змін. Професіоналізм проведення аналізу діяльності сучасної авіакомпанії дозволяє визначити основні часові завдання, які вона хоче виконати в середньостроковому і довгостроковому періодах для досягнення встановленої мети. Таке обмеження в часовому періоді передбачає, що у процесі реалізації стратегічного плану підприємство повинно неодноразово здійснювати коригувальні дії, які на останньому етапі кардинально змінюють суть і напрям запланованих результатів. Запропоновані теоретичні засади і практичні рекомендації щодо використання стратегічного аналізу як інструменту формування і реалізації стратегії розвитку авіакомпаній. Заздалегідь визначившись із стратегічною проблемою, збільшується час, коли ви можете на неї реагувати. Однак зі збільшенням частоти можливих раптових змін ступінь їхньої передбачуваності зменшується. Це означає, що до моменту отримання достатньої інформації для продуманих заходів існує брак часу на їх реалізацію, що може спричинити шкоду авіакомпанії або призвести до втрати прибуткової економічної можливості. Тактичне та стратегічне управління в усіх аспектах має базуватися на науково обґрунтованій методології системного аналізу для розв’язання виникаючих проблем.