РОЗВИТОК ТА ВИКОРИСТАННЯ ІТ-РІШЕНЬ В ЛОГИСТИЦІ - Коляденко, С.В.; Голубкова, І.А.; Бабаченко, М.В.; Левинська, Т.І.; Бурмака, Л.О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Безперервний рух до досконалості вимагає постійного контролю і вдосконалення управлінських рішень на підприємстві. Досягти окресленої мети і завдань можливо на основі ІТ-технології для потреб логістики. ІТ-компанії (360data, Alpega, C3 Solutions, CyberLogitec, Data2Logistics та ін.) зосереджують свою увагу на вирішенні як окремих, так і комплексних завдань (планування завантаження, оптимізація, закупівлі, швидкість та ставки, зворотна логістика, маршрутизація і планування, система управління транспортом тощо) логістичних підприємств. Це дає змогу впроваджувати та експлуатувати ІТ-рішення в області ланцюгів поставок, логістики, вертикальної спеціалізації, базової вартості, сторонньої логістики та додаткових рішень. На сьогодні питання підвищення ефективності логістичних процесів вимагають активних дій з боку керівництва компаній, тому їхня конкурентоспроможність, передусім, залежить від своєчасності реагувати на глобальні тренди і виклики в області ІТ-технологій. ІТ-розробники, як засвідчили дослідження, найбільше концентрують свою увагу на розв’язанні проблем постачальників транспортних послуг — на них надає понад 90 % усіх респондентів. Також потрібно відмітити, що понад 80 % ІТ-рішень у вертикальній спеціалізації зосереджено в галузі сільського господарства щодо виробництва, транспортування та гуртової торгівлі. Попри зазначені досягнення, менше ніж 40 % компаній використовують технологію для контролю продуктивності ланцюгів поставок. У зв’язку зі зростанням складності відправлення вантажовідправниками вантажів клієнтам, багато компаній звертаються до допомоги так званої 3PLs (third-partylogistics). Проведені дослідження показали, що понад 80 % усіх вантажовідправників використовують 3PLs, що допомагає їм підвищити якість обслуговування клієнтів. Серед компаній, які впроваджують і використовують досягнення ІТ-технологій у своїй логістичній діяльності, можна виділити Maersk, Schneider, LufthansaCargo, SAS CargoGroup A/S, AsstrA та ін. Зазначені ІТ-рішення дали таким компаніям можливість більш ефективно контролювати і координувати доставку вантажів, інтегрувати інтерфейси вантажовідправника та клієнта в єдину мережу, оптимізувати роботу власних підрозділів, знизити логістичні витрати тощо. Це також підтверджується й тим фактом, що понад 60 % усіх старших керівників, які причетні до роботи транспорту на підприємствах, відчули суттєві позитивні зміни глобальних перетворень.