РОЛЬ АУДИТУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВАМИ СУСПІЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ - Лубенченко, О.Е.; Рященко, В.П.; Живитере, М.Й.; Костирко, Р. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Розкрито актуальні питання взаємодії між зовнішніми аудиторами i менеджментом підприємств, що представляють суспільний інтерес з метою ухвалення управлінських рішень, спрямованих на забезпечення безперервності діяльності підприємств, балансу між ресурсами і джерелами їхнього утворення, усунення викривлень фінансової звітності. На основі дослідження визначено, що «суспільний інтерес» нерозривно пов’язаний з економічними вигодами зацікавлених користувачів фінансової звітності. Досліджено місце та функції внутрішнього і зовнішнього аудиту та розкрито їхні сутнісні характеристики. Доведена необхідність створення менеджментом підприємств суспільного інтересу аудиторського комітетудля взаємодії із зовнішнім аудитором. Висвітлено рекомендації щодо надання зовнішнім аудитором до аудиторського комітету інформацію у формі звіту про застосування принципів незалежності, ключових партнерів, залучених аудиторів, обсяг і терміни виконання завдань стосовно обов’язкового аудиту, про методику перевірки, визначену суттєвість, перспективу безперервності діяльності суб’єкта господарювання, недоліки системи контролю якості, виявлено порушення законодавства, взаємодію аудиторів та менеджменту в ході перевірки. Обґрунтовано, що для здійснення комунікацій аудитора і менеджменту потрібне надання листа менеджментові, де аудитор сповіщає тих, кого наділено найвищими управлінськими повноваженнями щодо системи внутрішнього контролю та її можливості реагувати на відхилення від чинних норм законодавства. Розкрито вимоги до аудиторського звіту, який надає користувачам інформацію про фінансово-майновий стан, результати діяльності, рух коштів, капіталу і містить позитивну думку аудитора або думку із застереженням чи відмову від висловлення думки. Розглянуто порядок коригування системи внутрішнього контролю замовника аудиту, його фінансових звітів, виявлених під час перевірки відхилень від чинних законодавчих норм на підставі аудиторських документів, що передують аудиторському звіту та додатковому звіту для аудиторського комітету суб’єкта господарювання. Ключові слова: підприємства суспільного інтересу, аудит, фінансова звітність, аудиторський комітет, аудиторський звіт, менеджмент. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 4; бібл.: 10.