ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Мардус, Н.Ю.; Брік, С.В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Проаналізовано базові положення, наукові підходи до розуміння і визначення аспектів розвитку об’єктів і систем, економічних і фінансових процесів з метою створення теоретико-методологічного базису та осмислення розвитку фінансово-економічної системи, що дозволило окреслити основні напрями дослідження розвитку системи (економічної, фінансово-кредитної, економіко-соціальної та ін.). У процесі дослідження було розглянуто зміст і визначення розвитку окремих науковців з метою створення несуперечливого теоретичного і методологічного підґрунтя. Установлено, що кожна фінансово-економічна система (або об’єкт) зазнає змін, що обумовлено дією внутрішніх і зовнішніх факторів. Дано визначення розвитку щодо розуміння і визначення аспектів впливу економічних і фінансових процесів, які характеризують тенденції економічного зростання фінансово-економічних систем тощо. Розкрито і згруповано типові, спільні положення щодо структури і механізмів розвитку, на основі яких сформовано постулати розвитку. Установлено, що визначення постулатів розвитку залежить від еволюційних процесів, які базуються на дослідженні певних питань у вузьких рамках їх вирішення, у результаті чого обґрунтовано і сформовано основні постулати розвитку фінансово-економічних систем (об’єктів). У результаті дослідження сформовано теоретичне поняття розвитку фінансово-економічної системи як процесу і встановлено, що для розвитку характерні циклічність та нерівномірність, що визвано впливом зовнішніх і внутрішніх факторів і процесом змін якісного та/або кількісного характеру (або переходу) фінансово-економічної системи (об’єкта) з одного стану в інший, більш досконалий, з прагненням підвищення життєздатності системи та її спроможності чинити опір руйнівним впливам середовища. Отримані результати сприяють дослідженню розвитку фінансово-економічної системи (об’єкта) на основі створеного теоретико-методологічного базису розвитку фінансово-економічної системи (об’єкта) здійснювати належне керування задля збереження цілісності та стійкості даної системи або об’єкта. Ключові слова: розвиток, система, базис, експлікація, генезис, еволюція, еманація, діахронія. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 24.