МИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЦИКЛІЧНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Костяна, О.В.; Найденко, О. Є.; Тищенко, В. Ф.; Остапенко, В.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Визначено, що економічний розвиток України протягом усього періоду її функціонування був дуже нестабільним. У результаті порівняння тенденцій економічного розвитку України і країн ЄС було визначено, що українська економіка набагато більше схильна до різких коливань економічної активності, тоді як розвиток економік країн ЄС є більш стабільним і передбачуваним без стрімких стрибків економічного розвитку. Проведено аналіз основних факторів, що впливають на циклічність розвитку економіки України. Визначено значний вплив політичної ситуації на економічний розвиток України. Обґрунтовано істотний вплив зовнішньоекономічних факторів на розвиток економічних процесів в Україні. Визначено, що ефективна і виважена митна політика України може сприяти стрімкому розвиткові зовнішньої торгівлі, що допоможе подоланню негативних наслідків циклічності економічного розвитку. Розглянуто створення зони вільної торгівлі між Україною і країнами ЄС у контексті циклічності економічного розвитку. Виявлено основні переваги і вірогідні ризики зменшення тарифних і нетарифних бар’єрів при торгівлі України з країнами ЄС. Розглянуто обсяги торгових потоків між Україною та ЄС, обґрунтовано, що Україна має досить слабку позицію в торговельних відносинах із країнами ЄС, це проявляється у від’ємному сальдо зовнішньої торгівлі з країнами ЄС, а також у превалюванні експорту товарів із низькою доданою вартістю. Проаналізовано обсяги надходжень податків на міжнародну торгівлю до Державного бюджету України, на основі чого визначено, що лібералізація торговельних відноси з ЄС уже в перші періоди створення зони вільної торгівлі привела до досить істотного зниження надходжень мита до Державного бюджету України. Обґрунтовано, що створення зони вільної торгівлі з ЄС було б менш загрозливим з позиції інтересів економіки України, у тому разі якщо б воно відбувалося в період сталого економічно зростання.