ФАКТОРИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ПОКАЗНИК НЕПРАЦЮЮЧИХ КРЕДИТІВ У БАНКІВСЬКИХ СЕКТОРАХ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ - K. Kil; R. Ciukaj; O. Druhov; N. Gritsenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
За останнє десятиліття якість кредитних портфелів значно погіршилась у більшості країн світу. Це результат фінансової кризи, яка вразила світову економіку у 2007—2009 роках. Відтоді середній рівень якості банківських активів швидко погіршився через глобальну економічну рецесію. Той факт, що якість кредитних портфелів тісно пов’язаний з економічним циклом, добре відомий і не дивує. Однак погіршення якості кредитних експозицій сильно різнилася від країни до країни. Автори намагаються проаналізувати панельні дані для оцінки впливу різних факторів на рівень непрацюючих кредитів у банках країн Центральної та Східної Європи, які є членами ЄС. У літературі вказані дві основні групи факторів, які впливають на зміни рівня непрацюючих позик. До першої групи належать зовнішні фактори, які включають загальні макроекономічні умови, що можуть мати потенційний вплив на здатність позичальників повертати кредити. До другої — належать специфічні банківські фактори (обумовлені функціонуванням банків), які, за результатами попередніх аналізів, мають менший вплив на змінність непрацюючих кредитів. Використовуючи динамічний і статичний панельні методи, досліджено фактори, що вплинули на погіршення кредитних портфелів 138 банків протягом періоду між 2008 та 2017 рр. Результати демонструють, що показник непрацюючих кредитів у банках, що працюють у країнах Центральної та Східної Європи, можна пояснити в основному за рахунок значних макроекономічних даних, таких як ВВП і рівень безробіття, а також специфічних для банків факторів, таких як ROA, процентна маржа або розмір банку, визначений вартістю активів. Результати досліждення є вагомим внеском у дискусію щодо можливості розв’язання проблеми значного збільшення вартості знецінених кредитів у післякризовий період.