МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - A. Ya. Kuznetsova; N. P. Pohorelenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Визначено, що для забезпечення фінансової стабільності банківської системи потрібен чіткий організаційно-економічний механізм, який має включати: регламентацію; зовнішніх і внутрішніх суб’єктів; об’єкти (параметри впливу Національного банку України на фінансову стабільність банківської системи, параметри функціонування державних банків, параметри функціонування банків з іноземним капіталом, параметри функціонування банків із вітчизняним приватним капіталом, рух фінансових потоків у межах банківської системи). Складові організаційно-економічного механізму забезпечення фінансової стабільності банківської системи доповнено: у межах блоку інформаційно-аналітичного забезпечення — індикаторами фінансової стабільності банківської системи (індикатори впливу центрального банку на фінансову стабільність банківської системи та індикатори фінансової стабільності банків другого рівня) і макроекономічними детермінантами забезпечення фінансової стабільності банківської системи; у межах блоку методологічного забезпечення — диференційованим підходом до оцінювання фінансової стабільності банківської системи; розробки методичним підходом до визначення впливу на фінансову стабільність банківської системи суб’єктного чинника; методичним інструментарієм визначення цільових параметрів ефективності державних банків для забезпечення фінансової стабільності банківської системи; методичними засадами встановлення узгодженості фінансових потоків у системі забезпечення фінансової стабільності банківської системи. Практична значущість механізму полягає у поєднанні методологічного, організаційно-інструментального, інформаційно-аналітичного, методичного забезпечення та у спрямуванні їхньої дії на забезпечення здатності банківської системи підтримувати стан фінансової рівноваги, протистояти негативному впливові зовнішніх і внутрішніх факторів, нейтралізувати ризики і кризові тенденції, ефективно виконувати свої функції.