ДЕРЖАВНИЙ АУДИТ ЯК СУЧАСНИЙ ІНСТРУМЕНТ ПОПЕРЕДЖЕННЯ КОРУПЦІЇ - Слободяник, Ю. Б.; Матієнко-Зубенко, І. І.; Мариніч, І. О.; Сиротенко, Н. А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Корупція завдає шкоди в усіх сферах суспільства і підриває управління. Саме тому антикорупційна реформа була визнана одним із векторів пріоритетів безпеки у Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» і передбачає впровадження ефективних антикорупційних механізмів. Визначено, що аналіз впровадження кращого досвіду зарубіжних країн, які змогли суттєво знизити рівень і масштаби корупції, є важливим кроком для забезпечення ефективності антикорупційної реформи. Обґрунтовано, що в українському антикорупційному законодавстві проігноровано роль Рахункової у створенні превентивних умов для запобігання корупції. Проаналізовано вимоги міжнародного стандарту державного аудиту ISSAI5700 «Керівництво з аудиту попередження корупції», що був ухвалений 2016 року. Акцентовано, що прозорість і підзвітність управління зменшує необмежену (монопольну) владу, посилену наявністю дискреційних повноважень, які є основою корупції. Визначено, що описані в ISSAI 5700 такі корупційні порушення, як непотизм (кумівство), кронізм, хабарництво і вимагання, також поширені в Україні. Обґрунтовано доцільність проведення державного аудиту як інноваційного інструменту в боротьбі з корупцією. Усунення передумов поширення корупції та чинників мотивування корупційних дій є ефективними запобіжниками в антикорупційній боротьбі. Проведення періодичних державних аудитів антикорупційної політики забезпечуватиме поінформованість суспільства щодо ефективності та результативності антикорупційної політики в цілому і дотримання політики доброчесності окремими суб’єктами державного сектору. Розроблено алгоритм державного аудиту антикорупційної політики. Запропоновано перелік заходів, реалізація яких дозволить забезпечити системний підхід, що позитивно позначиться на результативності та ефективності боротьби з корупцією в Україні. Ключові слова: державний аудит, корупція, доброчесне управління, антикорупційна стратегія, корупційні ризики. Формул: 1; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 22.