ОПТИМІЗАЦІЯ ДОХОДІВ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Тарасюк, Г.М.; Остапчук, Т.П.; Мусієць, Т.В.; Лагута, Я.М.; Бірюченко, С.Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Актуальність теми дослідження пояснюється тим, що найважливішим засобом забезпечення узгодження сторін трудового процесу і досягнення в цілому стійкого розвитку підприємства в майбутньому є налагодження механізму формування доходу персоналу та визначення його оптимального рівня. Метою статті є формування рекомендацій і пропозицій стосовно оптимізації формування складових сукупного доходу персоналу підприємства за допомогою цільової функції, орієнтованої на максимізацію доходовіддачі суб’єкта господарювання. Доведено, що успішне функціонування підприємства неможливе без узгодження інтересів роботодавця і його персоналу у сфері формування доходів, тож цей процес потребує оптимізації із застосуванням методів математичного моделювання. Оскільки доходи персоналу передусім належать до сфери менеджменту персоналу підприємства, то показниками цілі є показники результативності використання трудових ресурсів. Залежно від цілей оптимізації виділено кілька типів невідомих змінних у задачах управління доходом персоналу підприємства: рівень працівника; рівень окремого структурного підрозділу; рівень підприємства в цілому. Науковою новизною статті є побудована модель оптимального формування доходів персоналу, яка, на відміну від наявних, базується на оптимізації складових доходу, що забезпечують максимальний рівень результативного показника оцінки ефективності доходів персоналу і задовольняють умови неперевищення фінансових ресурсів підприємства при досягненні максимально потрібного рівня прибутковості. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що розроблені критерії оптимізації були апробовані в господарській діяльності підприємств харчової промисловості, що надало можливість визначити оптимальний склад сукупного доходу персоналу, за якого відбувається зростання результативності діяльності цих суб’єктів господарювання.