МОДЕЛЬ ЧАСТКОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ РІВНОВАГИ РИНКУ АВТОМОБІЛЬНОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ - Тимощук, М. Р.; Терлецька, В. О.; Фещур, Р. В.; Шишковський, С. В.; Копитко, О. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Метою статті є обґрунтування концепції та побудова моделі часткової економічної рівноваги ринку автомобільної продукції за сегментами ринку (легкові автомобілі, вантажні автомобілі та автобуси) на основі моделей загальної рівноваги Вальраса та Ерроу-Дебре. Розглянуто та проаналізовано положення та обмеження моделі загальної рівноваги Вальраса. Досліджено ринок автомобільної продукції України, виявлено тенденції його зміни та визначено основні види обмежень стосовно його функціонування. Встановлено можливість застосування модифікованої моделі загальної ринкової рівноваги для опису функціонування ринку автомобільної продукції, а також обґрунтовано і представлено ключові концептуальні положення щодо побудови моделі часткової економічної рівноваги. Розроблена модель описує взаємодію суб’єктів ринкової економіки у процесі виробництва і споживання автомобільної продукції протягом річного циклу. Окреслено умови рівноваги попиту і пропозиції автомобільної продукції на внутрішньому ринку з урахуванням відкритості економіки України, відображено обмеження на платоспроможний попит населення. Аргументовано роль держави як впливової сторони взаємодії, що має на меті отримання максимальних надходжень до бюджету шляхом формування адекватної податкової політики. Зважаючи на роль і значення розвитку автомобільної промисловості як одного із стратегічних секторів економіки України особливої ваги набуває моделювання економічної рівноваги ринку автомобільної продукції. Розроблена модель часткової економічної рівноваги спирається на сформовані концептуальні положення щодо умов функціонування ринку автомобільної продукції України та описує ринкову взаємодію трьох учасників – споживачів, виробників та держави. Її можна тлумачити як аналітичне відображення процесу виробництва і споживання автомобільної продукції протягом однорічного циклу взаємодії суб’єктів ринкової економіки. Відображення в моделі інституційних обмежень, які описують роль держави у процесі пошуку економічної рівноваги, сприяє підвищенню її адекватності реальним ринковим умовам. Ключові слова: модель загальної рівноваги, часткова економічна рівновага; кон’юнктура ринку, попит і пропозиція, взаємодія, ринок автомобільної продукції, оптимальний розв’язок. Формул: 15; рис.: 0; табл.: 1; бібл..: 16.