АНТИКОРУПЦІЙНА ЕФЕКТИВНІСТЬ У ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЛЯХ - G. M. Azarenkova; A. Buriachenko; T. Zhyber (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
За результатами досліджень публікацій науковців за останні 30 років та емпіричних досліджень щодо організації публічних закупівель поширюється їхня організація на електронних платформах. Акцентовано увагу на динамічних аспектах розвитку такої організації. Зроблено огляд досліджень, присвячених аспектам наслідків електронних публічних закупівель та їхнього впливу на видатки бюджетів країн. Виокремлено міждисциплінарний характер публікацій щодо публічних закупівель, які вивчаються у площині технологій, управління та соціальної взаємодії. Хоча електронні публічні закупівлі мають достатнє поширення у світі, така форма, як електронні аукціони, використовується нечасто. На прикладі досвіду України показано, що електронні аукціони мають потенціал для поліпшення публічних закупівель. Зосереджено увагу на розвитку частково автоматичних застосунків електронних аукціонів, які дозволяють знизити адміністративні витрати покупців і продавців, а також трансакційні витрати бюджетів у цілому. Зниження таких витрат є вагомим додатком до економії на зниженні ціни упродовж електронного аукціону і є вагомим чинником ефективності сучасної електронної публічної закупівлі. Запропоновано авторське групування складників ефективності системи електронних публічних закупівель з урахуванням результатів емпіричного дослідження для системної автоматизації моніторингу процесу закупівель. Запропоновано алгоритм стимулювання відповідального виконавця — бюджетної установи — унаслідок проведення ним ефективних бюджетних закупівель. Сформовано підстави для визначення елементів подальшої модернізації публічних закупівель з допомогою електронних аукціонів на електронній платформі як дієвого інструменту у сфері запобігання відмиванню коштів, пропозиції для національного фінансового аудиту відповідних бенчмарків публічних закупівель на електронній платформі.