ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МЕХАНІЗМІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ АУДИТОМ - V. Bakumenko; S. Popov; A. Butkevich; A. Diegtiar; I. Lahunova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Актуальність дослідження механізмів публічного управління аудитом обумовлена невідкладними заходами, які спрямовані на їх осучаснення в нових умовах. Успішна реалізація цих заходів потребує розроблення нових наукових знань, узагальнення останніх розробок. Механізми публічного управління аудитом досліджено шляхом структурно-змістовного узагальнення на основі використання комплексної описової моделі. Її структура поєднує типові форми об’єктивації теорії і методології цих механізмів. Це поняття, закономірності, концепції, принципи, моделі, різноманіття механізмів і їхні класифікації, інше. Проаналізовано ознаки основних понять щодо аудиту. За результатами їхнього аналізу з’ясовано, що процес розвитку характеризується диверсифікацією: предметного поля аудиту (новими об’єктами є державна політика, публічна служба, публічне управління, ін.); форм здійснення аудиту (новими є дослідницька і рекомендаційна форми, визначення ефективності і результативності, оцінка наслідків державних політик, інше). Розроблено і охарактеризовано механізм розвитку концепцій і механізмів публічного управління, у тому числі аудитом. Його основу становить механізм зміни концепцій і механізмів публічного управління під впливом домінуючих тенденцій еволюції суспільства. Механізм розвитку концепцій і моделей механізмів публічного управління аудитом охарактеризовано за етапами конкретно-історичних періодів еволюції суспільства. Аналіз цих етапів свідчить, що в концепціях і механізмах публічного управління аудитом поступово утвердилися: нові принципи державного (публічного) управління; принципи, що визначають аудит незалежним, демократичним, зовнішнім і обов’язковим. Поступово сформувались і узвичаїлися три світові моделі механізмів публічного управління аудитом: державний зовнішній контроль, державний фінансовий контроль, внутрішній аудит; розмежовано поля їхніх об’єктів. Розроблено і охарактеризовано комплексний механізм публічного управління аудитом у режимі реформ як інструмент інноваційного розвитку зазначених вище моделей аудиту.