МЕТОДИКО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗАСАДАХ ТИПОЛОГІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ (НА ПРИКЛАДІ АВТОМОБІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ) - I. A. Dmytriiev; I. Shevchenko; O. Dmytriieva; I. Dzhereliuk; T. Serohina (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Автомобільна промисловість є потужним драйвером економічного розвитку країни. Сьогодні автомобілебудування України перебуває в умовах гострої конкуренції із зарубіжними автоконцернами. При цьому конкурування з брендами зарубіжних автовиробників має виключно ціновий характер, адже загальновідомим є факт суттєвого морального старіння вітчизняної автомобілебудівної продукції. У таких умовах вітчизняні автовиробники потребують новітніх підходів до формування конкурентних стратегій на автомобільному ринку. Мета статті — розроблення й апробація методичного забезпечення формування конкурентних стратегій автовиробників на засадах типологізації регіональних ринків автомобілів. Розроблено модель формування конкурентних стратегій автовиробників на засадах типологізації регіональних ринків автомобілів за критеріями впливу факторів соціально-економічного розвитку і конкурентного статусу автовиробника. За критерієм впливу факторів соціально-економічного розвитку регіональні ринки автомобілів типологізують як виробничо орієнтовані, соціально орієнтовані, торговельно орієнтовані, фінансово-інвестиційно орієнтовані, інноваційно орієнтовані, змішані. За критерієм конкурентного статусу автовиробника регіональні ринки автомобілів типологізують як «з високим конкурентним статусом автовиробника», «із середнім конкурентним статусом автовиробника», «з низьким конкурентним статусом автовиробника». Апробовано розроблену модель формування конкурентних стратегій автовиробників на засадах типологізації регіональних ринків автомобілів на прикладі ПАТ «Запорізький автомобільний завод». За результатами прикладного дослідження констатовано доцільність реалізації ПАТ «Запорізький автомобільний завод» таких конкурентних стратегій: у Дніпропетровській, Київській і Харківський областях, у м. Київ — стратегії інтеграції; у Донецькій області — стратегії диференціації; у Запорізькій, Луганській, Сумській і Черкаській областях — стратегії диверсифікації; у Полтавській області — стратегії кластеризації; у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій і Чернівецькій областях — стратегії перепрофілювання; у Кіровоградській, Херсонській і Чернігівській областях — стратегії реінжинірингу; у Житомирській і Миколаївській областях — стратегії реструктуризації. Дослідження здійснено на прикладі автомобільної промисловості з огляду на стратегічну важливість забезпечення розвитку цієї підгалузі машинобудування в Україні, але розроблена модель формування конкурентної стратегії підприємства на засадах типологізації регіональних ринків може бути адаптована й до інших галузей економіки.