ОСНОВИ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНОГО АЛГОРИТМУ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ - V. Zhuk; O. Sherstiuk; Y. Bezdushna (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Обґрунтовано обліково-інформаційний алгоритм розвитку сільських територіальних громад в Україні, що включає порядок інвентаризації ресурсного та економічного потенціалу, реалізація якого забезпечить інформаційну базу для розроблення інвестиційного паспорта територіальної громади і подальшого зростання її інвестиційної привабливості. Оцінено сучасний стан інформаційного забезпечення про ресурсний та економічний потенціал у територіальних громадах і розкрито пропозиції щодо його поліпшення для формування належного інвестиційного іміджу території. До складу об’єктів інвентаризації запропоновано включити: майно і кошти, що належать громаді (фінансово-майновий потенціал) об’єкти погосподарського обліку (людський потенціал регіону, погосподарська інвентаризація) об’єкти та суб’єкти підприємництва (підприємницькі ресурси громади — економічний потенціал) земельні та просторові ресурси громади (природний потенціал); природно-енергетичні ресурси території (природний потенціал водні, лісові, корисні копалини) соціально-інфраструктурні об’єкти (соціально-інфраструктурний потенціал) об’єкти культурно-історичного значення (культурно-історичний потенціал). Запропоновано структуру інформації для підготовки інвестиційного паспорта населеного пункту, який розробляють за результатами інвентаризації активів і ресурсного потенціалу територіальної громади. Зазначено, що запропонований обліково-інформаційний алгоритм розвитку сільських територіальних громад є початковою складовою механізму обліково-інформаційного забезпечення капіталізації фінансово-економічного та просторово-природного потенціалу сільських громад. Його наступними кроками має стати розроблення і затвердження методик оцінки виявлених активів з метою постановки на баланс; розроблення рекомендацій щодо ведення їхнього бюджетного і господарського обліку; формування додатків до фінансової звітності та оновлення форм статистичної звітності.