ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ ДЕТЕРМІНАНТ - F. Zhuravka; O. Kravchenko; N. Ovcharova; Zh. Oleksich; O. Podmarov (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Подальше реформування податкової системи України з метою вдосконалення механізму оподаткування доходів фізичних осіб (ПДФО) і наповнення місцевих бюджетів свідчать про актуальність дослідження. Розглянуто детермінанти податку на доходи фізичних осіб як важливої складової податкової системи України. Проведено аналіз надходжень ПДФО до Зведеного бюджету країни і визначено позитивну тенденцію до його зростання. Виділено фактори і показники впливу на надходження ПДФО. Серед факторів впливу виокремлено економічні, політико-правові, демографічні, соціально-культурні та індивідуальні групи. Розглянуто вплив основних факторів: ВВП, зайнятість населення, інфляція, середня ставка податку на складову надходжень ПДФО. Здійснено регресійний і кореляційний аналіз за допомогою програми STATA, а також розраховано лінійну регресію. Для розрахунку залежності було проведено кластеризацію країн за ключовими факторами економічного розвитку за період 2009—2019 рр. За результатами аналізу визначено, що надходження ПДФО мають тісну залежність від загальної макроекономічної ситуації у країні, а середня ставка податку має істотний вплив на його надходження.