ФІНАНСОВІ РИЗИКИ БРОКЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - S. Zaika; O. Hridin; I. Sievidova; O. Mandych (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Зміни в економіці України і розвиток фінансового ринку викликають зацікавленість у розв’язанні проблем, пов’язаних із брокерською діяльністю. Особливої актуальності ці питання набувають у зв’язку з підвищеною увагою держави до інвестиційної діяльності та зацікавленості у зростанні фінансової грамотності населення. У зв’язку з цим важливим є вивчення фінансових ризиків професійних учасників біржових ринків. Адже динаміка цін активів на фінансових ринках має значний спектр ризиків як для інвестора, так і для брокера. І якщо завдання інвестора полягає у виборі найбільш оптимального портфеля активів і контроль над можливими збитками, то брокер бере на себе ризики торгових рішень сукупності клієнтів. Крім того, він має враховувати ризики ліквідності та волонтильності сукупності позицій клієнтів. На сьогодні в Україні не існує єдиного підходу щодо визначення та класифікації фінансових ризиків брокерської діяльності, а отже, наше дослідження має на меті проаналізувати види фінансових ризиків брокерських компаній на фондовому ринку та уточнити окремі поняття видів фінансових ризиків. Визначено джерела і причини виникнення фінансових ризиків брокерських компаній. Досліджено тлумачення поняття «фінансовий ризик» вітчизняними і зарубіжними вченими. Надано авторське визначення фінансового ризику для брокера. Розглянуто питання класифікації і групування фінансових ризиків брокерських компаній, що виникають у процесі діяльності на фондовому ринку, які дозволяють знизити збитки інвестора та підвищити ефективність управління в умовах нестабільного ринку і збільшити дохід брокерських копаній від надання послуг. Установлено, що найбільш значимими фінансовими ризиками брокерської діяльності є ризики поведінки інвестора, інвестиційні ризики і ризики маржинального кредитування, а визначальними фінансовими ризиками для брокерської компанії — ризики, пов’язані з поведінкою інвестора та з інвестуванням капіталу у фінансові активи. Вивчення питань, яким присвячена ця стаття, надасть можливість зробити внесок у підвищення фінансової стійкості брокерських компаній та їхніх інвесторів і сприятиме оздоровленню фінансової системи країни.