ВІДНОСИНИ ВЛАСНОСТІ ЯК ПЕРЕДУМОВА ВИНИКНЕННЯ ПРАВОВИХ ЗВ’ЯЗКІВ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ - Y. Kirichenko; V. Zhornokui; O. Ruban; N. Khodeeva (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано розуміння власності як центрального утворення та головного регулятора економічних відносин у рамках акціонерного товариства. Зазначено, що власність пов’язується з такими категоріями, як «майно» і «право», у зв’язку з чим виникає значна кількість методологічних питань, породжених формуванням власності акціонерних товариств і прав акціонерів щодо неї. Звернуто увагу, що власність у такому товаристві як економічна категорія виконує певну функцію, яка полягає у формуванні значного за обсягом капіталу на найвигідніших для всіх осіб, втягнутих у цей процес, умовах з метою максимально прибуткового його використання. Зауважено, що якщо говорити про власність акціонерного товариства, то вона формується шляхом емісії акцій, а відповідно, товариство, яке зацікавлене у залученні значних коштів, провадить відкрите їх розміщення, кошти від придбання яких акумулюються для використання у його підприємницькій діяльності. Наведено аргументи на користь інших позитивних сторін акціонерної власності, що роблять її універсальною і здатною до застосування скрізь, де є потреба в акумулюванні значного обсягу коштів і обмеження масштабів відповідальності. Зроблено висновок, що власність в акціонерному товаристві як економічна категорія виконує певну функцію, завдяки чому стає не лише економічною, а й правовою категорією. Ця функція полягає у формуванні значного за обсягом капіталу на найвигідніших для всіх осіб, втягнутих у цей процес, умовах з метою максимально прибуткового його використання. Категорія «акціонерна власність» уживається, коли йдеться про правовий режим власності в акціонерному товаристві — права власності акціонерів на акції та права власності товариства на майно, які при їхньому здійсненні перехрещуються і чинять вплив одне на одне. Зазначено, що найбільш вдалою моделлю, до якої тяжіє акціонерна власність, є довірча власність, ідеологія і практика трастів. Проте цілком зрозуміло, що її застосування на теренах України в сучасному стані правового регулювання навряд чи варто підтримувати.