ОБЛІКОВІ РЕЗЕРВИ В ОПТИМІЗАЦІЇ РИЗИКІВ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - S. Lehenchuk; N. Valinkevych; I. Vyhivska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Установлено, що діяльність інноваційних компаній постійно перебуває під впливом значної кількості господарських ризиків високого рівня. У цілях підвищення ефективності управління ризиками інноваційної діяльності запропоновано формувати і використовувати ряд облікових резервів (обов’язковий резервний капітал, резервний капітал інноваційні компанії; фонд гарантійного обслуговування інноваційної діяльності; фонд соціального розвитку інноваційної діяльності; фонд матеріального заохочення в інноваційній діяльності; фонд на інші потреби інноваційної діяльності; резерв відпусток для працівників, зайнятих виготовленням і просуванням інноваційного продукту (роботи, послуги); резерв сумнівних боргів, що виникли в ході інноваційної діяльності. Запропоновані облікові резерви (фонди, забезпечення) інноваційні компанії є засобами впливу на ступінь ризиків її діяльності та засобами мінімізації (нейтралізації) негативних наслідків ризиків, що настали. Розроблено порядок облікового відображення операцій із формування і використання запропонованих облікових резервів інноваційних компаній в умовах ризику, що базується на запропонованих бухгалтерських рахунках (субрахунках, аналітичних рахунках) до відповідних резервів. Проаналізовано ризики інноваційної діяльності та їхні ймовірні наслідки на прикладі ПАТ «Фармак». Сформовано розрахунок для оптимізації ризику за рахунок облікових резервів і проаналізовано їхній вплив на фінансовий результат на прикладі облікової інформації ПАТ «Фармак». Виділено можливі сценарії розвитку діяльності підприємств залежно від настання або ненастання інноваційних ризиків. Установлено доцільність подальшого розроблення організаційно-методичних положень складання внутрішньої бухгалтерської звітності інноваційних компаній у частині запропонованих облікових резервів як складової інформаційного забезпечення системи управління ризиками інноваційної діяльності.