ПРІОРИТЕТНІ ФОРМАТИ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ КРАЇН - Циганкова, Т.М.; Оболенська, Т. Є.; Яценко, О. М.; Лиськова, Л. М.; Совенко, О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Дослідження присвячено проблемі торговельної інтеграції країн. В умовах глобалізації розвиток зовнішньоторговельної сфери є одним з головних чинників конкурентоспроможності національної економіки. Партнерство з ЄС для України є стратегічним. Мета дослідження — розкрити ключові характеристики і прояви асиметричного розвитку торговельної інтеграції України і ЄС та визначити пріоритетні напрями торговельно-економічного співробітництва країн. Об’єктом дослідження є процес торговельної інтеграції країн на прикладі України з ЄС. Предметом дослідження виступають методи, заходи та інструменти торговельно-економічного співробітництва України з ЄС у контексті інтеграції. Дослідження присвячено характеристиці партнерства України та Європейського Союзу в контексті поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), яка набула чинності від 1 вересня 2017 року і є частиною Угоди про асоціацію. Кількісно оцінено динаміку показників розвитку економіки України та зовнішньоторговельної сфери. Проведено аналіз відносин України та ЄС і зроблено висновок про те, що ЄС є пріоритетним партнером України, адже в середньому за останні роки 42 % товарів і послуг Україна йде на експорт в Європу. З’ясовано наявні асиметрії торговельно-економічної інтеграції України та ЄС, що проявляються в технологічній диспропорційності, сировинному експорті з України та високотехнологічному імпорті, негативному сальдо та в постійному зростанні негативного торговельного балансу України. Для оцінки ефективності заходів торговельної політики України в умовах ПВЗВТ побудовано гравітаційну модель, яка дала змогу стверджувати, що двосторонній товарообіг між ЄС та Україною є більш еластичним від динаміки економічного зростання ВВП ЄС і менш еластичним від динаміки ВВП України. Дослідження підтвердило, що Угода про ПВЗВТ між Україною та ЄС уже значно вплинула на зростання товарообігу між цими країнами. Ідентифіковано основні інтеграційні можливості та загрози співпраці України і ЄС. Виокремлено основні інструменти торговельної інтеграції та визначено пріоритетні цілі торговельної інтеграції країн, у нашому дослідженні — України та ЄС. Ключові слова: торговельна інтеграція, торговельна політика, ПВЗВТ, ЗВТ, глобалізація, міжнародна торгівля. Формул: 2; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 19.