ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ У КОНТЕКСТІ БЕЗПЕКО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - O. Maslak; N. Grishko; D. Pirogov; M. Maslak (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Присвячено дослідженню методичних підходів, спрямованих на об’єктивну оцінку витратних аспектів, засобів і результатів реалізації управлінських і технологічних рішень при збалансуванні портфеля інноваційних проєктів. Установлено, що механізм управління портфелем проєктів має на меті узгодження цілей реалізації проєктів із тактичними і стратегічними орієнтирами підприємства за паралельного збалансування проєктних бюджетів і визначення взаємного впливу кожного з них. Розглянуто підхід до формування портфеля інноваційних проєктів промислових підприємств в аспекті зміцнення його ринкових позицій на основі безпеко-орієнтованого управління. На основі використання багатофакторного аналізу розроблено модель індикаторів впливу на стан економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано використання алгоритму методу ієрархій (реалізовано в середовищі МS Ехсеl) при формуванні рекомендацій щодо відбору інноваційних проєктів за критерієм збереження економічної безпеки. Визначено і надано характеристику особливостям зв’язку між економічною безпекою i репутацією підприємства. За допомогою кореляційного аналізу оцінено тісноту зв’язку між рівнем економічної безпеки i його репутацією, проведено аналіз впливу репутації підприємства на його економічну безпеку та оцінку якості результатів впливу. Визначено напрями збалансування портфеля проєктів за критерієм забезпечення раціонального рівня економічної безпеки і за умов превентивного зміцнення репутації. Запропоновано встановлювати пріоритети критеріїв за результатами кореляційно-регресійного аналізу щодо впливу чинників на стан економічної безпеки підприємства, а саме: цільова ефективність, витратна результативність, безпека фінансування, інвестиційна результативність, реактивна результативність. Результатом застосування методики є формування стратегічних рекомендацій щодо відбору інноваційних проєктів за критерієм збереження економічної безпеки.