ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СУКУПНИХ ДОХОДІВ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ - V. Melnyk; N. Kriuchkova; R. Shchur (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Визначено, що з метою зміцнення фінансової спроможності місцевих бюджетів у цілому та бюджетів об’єднаних територіальних громад зокрема необхідним є збільшення їхньої ресурсної бази, зокрема на виконання власних повноважень, збільшення джерел надходжень, розширення переліку видатків. Основним акцентом бюджетної політики є перехід на якісно новий рівень міжбюджетних відносин, а саме прямих міжбюджетних відносин державного бюджету з усіма місцевими бюджетами, в тому числі з бюджетами об’єднаних територіальних громад. Представлено власне авторське трактування дефініції «доходи об’єднаної територіальної громади» — економічні відносини щодо формування дохідної бази об’єднаної територіальної громади як основи її податкоспроможності, зокрема власних доходів з метою фінансового вирівнювання та зростання фінансового потенціалу спроможних об’єднаних територіальних громад на стратегічному рівні планування їхнього розвитку. Доведено, що у процесі акумуляції доходів до бюджетів об’єднаних територіальних громад можуть використовуватися загальні методи — акумуляція доходів від продуктивної діяльності, від майна і майнових прав, від ресурсної бази, позичковий метод; і спеціальні методи — податковий, нормативний, метод перерозподілу, метод коефіцієнтів, емісійний, прогнозний . Проведено аналіз та оцінку надходжень власних доходів об’єднаних територіальних громад в Україні за 2015—2019 рр. в розрізі податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку, плати за землю, єдиного податку, податку на нерухоме майно. Визначено позитивну динаміку надходжень власних доходів місцевих бюджетів об’єднаних громад за рахунок змін податкового та бюджетного законодавства у контексті фіскальної децентралізації. Запропоновано низку чинників, які потрібно враховувати у процесі формування дохідної бази бюджетів об’єднаних територіальних громад з метою підвищення їхньої фінансової спроможності: упровадження принципово нового підходу до фінансового горизонтального територіального вирівнювання в Україні; запровадження нової трансфертної політики; самостійне формування місцевих бюджетів; формування єдиного кошика доходів загального фонду місцевих бюджетів; фінансове забезпечення розвитку територій; надання субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад; виявлення і реалізація прихованого та недооціненого фінансового потенціалу об’єднаних територіальних громад. Обґрунтовано, що ефективний розвиток ринку запозичень територіальних громад потребує забезпечення макроекономічних, інституціональних та регулятивних умов, фінансових гарантій, поєднання різних джерел забезпечення витрат бюджетів об’єднаних територіальних громад.