ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - Т. Orekhova; Z. Atamanchuk; Z. Маkohіn (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Метою наукової публікації є обґрунтування організаційно-економічного механізму функціонування туристичної індустрії держави і розроблення практичних рекомендацій щодо активізації розвитку туризму з використанням відповідних методів, важелів та інструментів. Акцентовано увагу на тому, що успіх розвитку туризму залежить від сприйняття і підтримки галузі на національному, регіональному і глобальному рівнях, що заохочується шляхом формування політики розвитку туризму, від ефективності реалізації якої залежить перетворення туристичної галузі на дієвий чинник соціально-економічного розвитку, просування національної культури та формування привабливості країн, а впровадження організаційно-економічного механізму успішного ведення туристичного бізнесу, як ключове завдання стратегічно-орієнтованої державної політики, — це важливий шлях розв’язання системних проблем у туристичній сфері. Обґрунтовано організаційно-економічний механізм функціонування туристичної індустрії держави, де взаємодія між відповідними інституціями національного, регіонального і міжнародного рівнів здійснюється на засадах партнерства та співробітництва, на основі фінансового забезпечення, у межах чинного правового законодавства, ратифікованого державами з урахуванням вимог міжнародного права і з використанням форм, методів, важелів й інструментів реалізації туристичної політики. Виокремлено три типи моделей державного регулювання туризму, обґрунтовано, що саме «європейська» модель є найбільш прийнятною для України. Доведено, що дотримання високого рівня конкурентоспроможності туристичної індустрії забезпечується, в першу чергу, шляхом використання інструментів у напрямі формування сприятливих умов для залучення інвестицій у туристичну галузь країн. Запропоновано заходи щодо активізації розвитку туризму на державному рівні з використанням відповідних методів, важелів, інструментів, інформаційного та організаційного забезпечення реалізації туристичної політики.