ДЕРЖАВНИЙ ЗАХИСТ ПРАВ УЧАСНИКІВ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ ТА ІНШИХ КРАЇНАХ СВІТУ - V. Yarotskiy; Ye. Tupitska; I. Tymoshevska (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглядаються напрями державного регулювання кредитних відносин в Україні та інших країнах світу. Особлива увага присвячується проблемам захисту прав фізичних осіб — позичальників, а також відповідальності фінансових установ за порушення умов кредитних договорів. Звернено увагу на недосконалість вітчизняних державних приписів у частині захисту прав споживачів фінансових послуг. На підставі аналізу нормативних джерел зроблено висновок, що в Україні права позичальників реалізується за допомогою загальних цивільно-правових способів, таких, як сплата неустойки і відшкодування збитків, а також договірними мірами відповідальності. Установлюється, що коли на боці позичальника у таких відносинах бере участь фізична особа, також ураховуються нормативні положення законодавства про захист прав споживачів. Обґрунтовується, що більшість правових положень, що містяться в однойменному законі і спрямовані на встановлення санкцій за порушення прав споживачів, не поширюється на сферу надання фінансових послуг. Зроблено висновок, що у зв’язку з вищезазначеним засобами впливу на кредитора в договорі є тільки міри відповідальності, передбачені самими сторонами. У зв’язку з тим, що на сьогодні відсутня можливість застосування фінансових, адміністративних і кримінальних санкцій до кредитних установ за порушення прав споживачів фінансових послуг, зроблено пропозиції вдосконалення законодавства у цій сфері. Зокрема, пропонується визначити підстави та розмір сплати законної неустойки кредитором за невиконання чи неналежне виконання ним своїх обов’язків, установлених умовами договору чи законом; розробити порядок і наслідки розірвання договору споживчого кредитування у зв’язку з невиконанням обов’язків третіх осіб (продавця, виконавця). Доводиться необхідність нормативного закріплення фінансових санкцій, адміністративної та кримінальної відповідальність керівників фінансових установ за порушення правил надання кредитних послуг; можливість призупинення, зупинення чи анулювання відповідних ліцензій.