МЕТОД СТРУКТУРУВАННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛІ ТА МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ СППР IT-КОМПАНІЙ - O. Lagovska; G. Loskorikh; N. Stoika; V. Semion; N. Karasova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розв’язано проблему створення системи підтримки ухвалення рішень (СППР) продукції/послуги в IT-компаніях за використання ефективного концептуального підходу. Представлено розроблену математичну модель СППР для ІТ-бізнесу як бізнесу, орієнтованого на впровадження i супроводження інноваційних проєктів. Математична модель призначена для використання при реалізації IT-компанією як окремого ІТ-проєкту, так і групи ІТ-проєктів. При створенні математичної моделі було використано елементи теорії графів і тензорного аналізу. СППР, за використання вказаної моделі може працювати в інтерактивному режимі та пропонувати ефективне рішення мінімізацією чи максимізацією фактору чи групи факторів, що впливають на це рішення. Пошук найліпшого рішення СППР зведено до задачі оптимізації інтегрального критерію, мінімізацією чи максимізацією фактору чи групи факторів, що впливають на вказане рішення. Оскільки була з’ясована можливість від’ємних значень цільової функції за певних параметрів ваги ребра орграфу, обґрунтовано застосування для цього алгоритму Беллмана — Форда. Для ефективної роботи алгоритму використано метод лінійної згортки. Це дозволило використати алгоритм для вирішення багатокритеріальних задач, за відсутності інформації про вигляд інтегральної функції. Для прискорення роботи використано адаптивний алгоритм. Він полягає в тому, що результатами обробки запитів формується база даних шаблонів. Це дозволить швидко знайти рішення за аналогічного запиту навіть за зміни заданих початкових умов. Розроблено універсальний підхід до структурування роботи IT-компанії. Це дозволяє формалізувати запити до СППР та отримати формалізовані відповіді як за відповідним етапом проєкту, окремим видом роботи за проєктом, так і за портфелем проєктів і IT-компанією в цілому. Це, у свою чергу, дозволяє оптимальним чином використати комп’ютерні ресурси при роботі зі СППР, зменшити час як на виконання запитів в інтерактивному режимі, так і на формування СППР варіантів рішення поставлених користувачем задач. Структуризація за основними ознаками проєкту дозволила згрупувати роботи ІТ-компанії за наявними ресурсами та бажаними результатами. Це дозволило планувати і організовувати роботу кожного з працівників працювати не лише в одному проєкті, а виконувати роботи в різних проєктах. Також можливо планувати і організовувати роботу робочих груп. Кожен з виконавців цих груп формально підпорядковуються і своїм структурним одиницям і водночас координаторові відповідного проєкту. Запропонований підхід дозволяє швидко переорієнтувати СППР для виконання кардинально інших завдань, виконання іншої мети, інших напрямів роботи IT-компанії, інших проєктів. Буде потрібен час лише на оновлення та поповнення баз даних СППР.