СУЧАСНИЙ АНАЛІТИЧНИЙ ІНСТУМЕНТАРІЙ КОНТРОЛЮ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - S. Levytska; L. Akimova; O. Zaiachkivska; M. Karpa; Sandeep Kumar Gupta (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Обґрунтовано, що аналіз фінансових результатів дозволяє знайти можливості поліпшення фінансового стану підприємства, здійснювати ефективний контроль за показниками доходів і витрат, ухвалити економічно обґрунтовані рішення за результатами розрахунків. Виокремлено особливості формування прибутку і його відображення в обліку, які слід ураховувати при проведенні аналізу фінансових результатів суб’єктів підприємницької діяльності. Зокрема, установлено, що відображення факту реалізації на момент відвантаження продукції викривляє фінансовий стан; ознаки банкрутства може мати навіть прибуткове підприємство, якщо його кошти вкладено у низьколіквідні активи, не погашається кредиторська заборгованість, прибуток використовується неефективно; прибуток, нарахований за весь час існування суб’єкта господарювання, ніколи не дорівнює сумі прибутків, нарахованих за кожен звітний період, що зумовлено проведенням переоцінок, змінами в обліковій політиці; облікова вартість активів практично ніколи не дорівнює їхній реальній вартості, що зумовлено помилками в бухгалтерському обліку, природним убутком цінностей, розкраданнями тощо. Детально розглянуто модель факторного аналізу прибутку, яка побудована на використанні методу директ-костингу. Характерною рисою цієї моделі є те, що собівартість продукції розраховується та планується лише в частині змінних витрат, а постійні витрати по закінченню кожного місяця списуються на фінансові результати від основних видів діяльності суб’єкта господарювання. Установлено, що чинна нормативна база формування, обліку та аналізу прибутку призводить до спотворення реальних фінансових результатів господарської діяльності. Тому слід розрізняти поняття економічного, облікового і податкового прибутку, а також ураховувати їхній взаємозв’язок. Доведено, що результати аналізу прибутку і рентабельності, включаючи якість аналітичних досліджень і раціональність управлінських рішень, ухвалених на їхній основі, залежать від організації відокремленого обліку постійних і змінних витрат, упровадження суб’єктом системи бюджетування. Попри те, що в умовах ведення управлінського обліку методика факторного аналізу прибутку ускладнюється математично, його результати стають прозорішими з економічного погляду, розширяються можливості використання інформації при проведенні стратегічного перспективного аналізу та контролю фінансових результатів господарювання.