МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ РІВНЯ СТРАТЕГІЧНОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ - V. Tretyak; L. Obolentseva; T. Burmaka; S. Aleksandrova; S. Perminova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розроблено методичний підхід до оцінки рівня стратегічного фінансового управління в організації на основі визначення критеріїв загальної економічної ефективності її діяльності. З’ясовано, що фінансове управління в загальній системі управління організацією відіграє ключову роль, оскільки фінансові ресурси є джерелом формування інших видів ресурсів: матеріальних, трудових, інвестиційних тощо і є одним з основних факторів забезпечення конкурентоспроможності та фінансової стабільності організації. Представлено систему стратегічного фінансового управління в організації, яка складається: зі стратегічного фінансового аналізу та комплексної оцінки стратегічної фінансової позиції організації; стратегічного фінансового планування; розроблення стратегічних нормативів фінансової діяльності організації; ухвалення стратегічних фінансових рішень; формування та реалізації фінансової стратегії; системи стратегічного контролю та оцінки рівня стратегічного фінансового управління. Розроблено модель формування фінансової стратегії організації. Визначено критерії ефективності стратегічного фінансового управління, які розділені на блоки залежно від впливу факторів внутрішнього і зовнішнього фінансового оточення організації. Запропоновано оцінювати рівень стратегічного фінансового управління в організації як суму критеріїв її загальної економічної ефективності. Запропоновано методику визначення середньої оцінки рівня стратегічного фінансового управління за елементами системи і стадіями процесу фінансового менеджменту. Запропонований методичний підхід до оцінки рівня стратегічного фінансового управління можна розглядати як перший крок до організації системи управління діяльністю суб’єкта господарювання в цілому. Його застосування дозволить створити базу даних для проведення аналізу фінансового стану організації, удосконалити систему фінансового управління для обґрунтування ухвалення ефективних управлінських рішень.