УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА У ГЛОБАЛЬНОМУ ПРОСТОРІ - A. V. Nikitina; O. Shersheniuk; I. Kyrchata; K. Popkova; O. Khrystoforova (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано концепції до визначення сутності інвестиційного проєкту. Запропоновано теоретико-методичний підхід до дефініції інвестиційного проєкту, який надасть можливість чіткого розпізнання сутнісних ознак, забезпечить ефективну взаємодію з внутрішнім і зовнішнім динамічним оточенням. Виокремлено найпоширеніші класифікаційні ознаки інвестиційних проєктів. Визначено головні особливості визначення функцій інвестиційного менеджменту як управлінської системи й спеціальної галузі управління підприємством. Підкреслено, що для сталого позитивного розвитку промислових підприємств у конкурентному і швидко змінюваному середовищі необхідною умовою функціонування є ефективне управління інвестиційною діяльністю підприємств. Крім того, доведено, що в умовах обмеженості власних фінансових й інших видів ресурсів використання комплексного підходу до інвестування є ще одним з основних напрямів підвищення ефективності управління інвестиційними процесами на макрорівні, а комплексне інвестиційне проєктування є системно інтегрованим процесом управління сукупністю інвестиційних проєктів, які підпорядковані єдиному стратегічному задуму, орієнтованому на успішну реалізацію інвестиційної програми підприємства. Обґрунтовано необхідність подальшого, більш глибинного дослідження інвестиційного менеджменту в умовах невизначеності та ризику. Подальшим етапом дослідження повинно стати побудови системи ухвалення інвестиційних рішень в умовах невизначеності й ризику.