ГЛОБАЛІЗАЦІЯ I СОЦІАЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІКИ - Н. Bagratyan; I. Kravchenko; I. Klipa (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Визначено, що проблеми поєднання цілей соціального та економічного розвитку в Україні не розв’язані. Тобто економічний розвиток потребує інвестицій, що в коротко- та середньостроковій перспективі обмежує споживання. У свою чергу, низький рівень споживання не дає змоги звільнити достатні ресурси для заощаджень та інвестицій. Для реального підвищення рівня життя на довгостроковий період необхідні випереджаючі темпи технологічного прогресу (зростання продуктивності праці) порівняно з економічним зростанням. Досліджено конкретні фактори для країн iз високим рівнем доходу, які суттєво впливають на співвідношення споживання та інвестицій. Визначено, що розподіл багатства в суспільстві, міждержавне (міжрегіональне) порівняння цього розподілу та історичні тенденції розподілу капіталу на його приватні та державні форми мають велике значення для співвідношення заощаджень до споживання в усьому світі. Важливою ланкою у взаємозв’язку між економікою, споживанням і соціальним розвитком є витрати на навчання «робочої сили» та очікуваний дохід від неї. Іншими словами, соціальні витрати певною мірою розглядаються як мета економічного розвитку. Доведено, що розвиток економіки України за останні 30 років відбувся в основному за рахунок стимулювання споживання. Це призвело до браку інвестиційних ресурсів, концентрації багатства і доходів, спотворення структури активів інститутів фінансового посередництва, утворення олігархії та кланових структур, злиття влади і власності, державного управління та бізнесу, а також порушення прав малого бізнесу.