ЕКОНОМІЧНІ ТА ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ВПРОВАДЖЕННЯ ОРІЄНТОВАНОГО НА РЕЗУЛЬТАТ УПРАВЛІННЯ - O. Borodiyenko; Ya. Malykhina; A. Kalenskyi; T. Ishchenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Метою статті є аналіз економічних та психолого-педагогічних чинників упровадження орієнтованого на результат управління (results-based management) у діяльність закладів професійної та фахової передвищої освіти. Практичне значення статті полягає в тому, що встановлено ефекти від упровадження орієнтованого на результат управління в діяльність закладів професійної і фахової передвищої освіти; доповнено класичну модель управлінської компетентності керівника закладу специфічними компетентностями, необхідними для реалізації цієї управлінської парадигми; розроблено й апробовано технологію орієнтованого на результат управління, яка включає компоненти стратегічного й операційного управління закладами з використанням специфічних інструментів; визначено принципи розвитку управлінської компетентності керівників закладів професійної та фахової передвищої освіти, потрібних для реалізації орієнтованого на результат управління; визначено економічні передумови впровадження орієнтованого на результат управління; визначено психологічні чинники впровадження зазначеної управлінської парадигми, зокрема рівень готовності респондентів до використання орієнтованого на результат управління у щоденній професійній діяльності та можливі перешкоди щодо цього; запропоновано рекомендації щодо ефективного впровадження інноваційної управлінської парадигми з урахуванням особливостей закладів професійної та фахової передвищої освіти. Виокремлено економічні передумови впровадження орієнтованого на результат управління у закладах професійної та фахової передвищої освіти: звуження ринків збуту сировини, продукції, послуг; зниження інвестиційної привабливості регіонів; розрив коопераційних зв’язків з іншими регіонами країни; переорієнтування спеціалізації економіки внаслідок втрати частини територій країни; зростання частки у ВВП країни за сільським, лісовим, рибним господарством, державним управлінням й обороною, добувною промисловістю й розроблення кар’єрів; скорочення виробництва з високою доданою вартістю, зокрема скорочення частки виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, продукції машинобудування; зменшення обсягів видобувної промисловості в загальному ВВП країни; скорочення обсягу обороту торгівлі; скорочення кількості економічно активного населення; диспропорції у попиті і пропозиції праці, згортання прикладання праці в сфері виробництва продукції з глибоким переробленням сировини та матеріалів; зростання неформального сегменту економіки. Ці передумови актуалізують необхідність гнучкого реагування закладів освіти на змінні умови ринків, що, у свою чергу, актуалізує доцільність запровадження нових управлінський моделей. Визначено, що найбільш компліментарною сучасним викликам зовнішнього середовища і трансформованим управлінським функціям керівників закладів професійної і фахової передвищої освіти є парадигма орієнтованого на результат управління (results-based management). Установлено ефекти від її впровадження в діяльність закладів професійної і фахової передвищої освіти: забезпечення організаційної спроможності закладів, їхньої здатності досягати місії та підтримувати стале функціонування в довгостроковій перспективі; підвищення особистої ефективності працівників закладу; результативне виконання завдань в умовах оптимального використання ресурсів закладу; розбудова специфічної корпоративної культури закладу (яка здійснюватиме вплив також і на його учнів, що у перспективі дасть можливість адаптуватись у бізнес-середовищі); можливість здійснювати проєктну діяльність (від ідеї та концепції проєкту до забезпечення фінансового та організаційного управління проєктами). Доповнено класичну модель управлінської компетентності керівника закладу професійної і фахової передвищої освіти специфічними компетентностями, необхідними для реалізації орієнтованого на результат управління: знання змісту, принципів, методів і засобів орієнтованого на результат управління; досвід застосування управлінських умінь організації діяльності людей для досягнення операційних і стратегічних цілей закладу; досвід використання елементів проєктного менеджменту; уміння використовувати специфічні програмні засоби для здійснення орієнтованого на результат управління. Розроблено й апробовано технологію орієнтованого на результат управління, яка включає компоненти стратегічного й операційного управління закладами професійної і фахової передвищої освіти з використанням специфічних інструментів (SWOT-аналіз, PEST-аналіз, бенчмаркінг, Road Map, Аs is-as to be, стратегічні та форсайтні сесії, SMART, Mind Map, RBM, KPIs, ABC-аналіз, принцип Парето, матриця Ейзенхауера, алгоритм делегування, фотографування робочого дня тощо). Визначено принципи розвитку управлінської компетентності керівників закладів професійної та фахової передвищої освіти для реалізації орієнтованого на результат управління: системності, науковості, ціннісної зорієнтованості, контекстності, саморозвитку, поліфункціональності, безперервності, диверсифікації, інтеграції, результативності. У результаті використання методу експертних оцінок (який проводився з допомогою методу структурованого інтерв’ю) визначено психологічні чинники впровадження орієнтованого на результат управління, зокрема рівень готовності респондентів до використання цієї управлінської парадигми у щоденній професійній діяльності та можливі перешкоди щодо цього. З’ясовано, що існує вірогідність психологічного спротиву та особистісних обмежень керівників у впровадженні технології орієнтованого на результат управління. Запропоновано рекомендації щодо ефективного впровадження орієнтованого на результат управління з урахуванням особливостей закладів професійної та фахової передвищої освіти у розрізі: виокремлення змісту розвитку управлінської компетентності керівників цих закладів, зростання рівня вмотивованості учасників програми розвитку управлінської компетентності, застосування специфічних принципів у процесі підготовки та проведення програми розвитку управлінської компетентності, уникнення можливих психологічних бар’єрів упровадження орієнтованого на результат управління у щоденну професійну діяльність.