СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ МІСІЇ УНІВЕРСИТЕТУ - S. Topalova; O. Shvydka (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Cоціальна відповідальність характеризується як реалізація ключових складових місії університету. Аналізуються основні підходи західних науковців до розуміння місії та соціальної відповідальності університету в сучасних умовах. Виділяються ті складові місії та відповідальності, які, на думку західних авторів, відповідають сучасному етапу глобалізації, зокрема й освітньої. Виділяється новітня складова місії університетів як певних гарантів сталого розвитку, що призводить до збільшення масштабу їхньої соціальної відповідальності до глобального. Окрема увага приділяється аналізу місії економічних закладів вищої освіти у їхній взаємодії з державою і бізнесом, у тому числі в забезпеченні інноваційного розвитку. Визначаються актуальні складові місії та соціальної відповідальності закладів вищої економічної освіти. Акцентується увага на відокремленому дослідженні у вітчизняному науковому середовищі місії та соціальної відповідальності університетів. На основі інформації, розміщеної на офіційних сайтах, здійснюється змістовний аналіз та виділяються головні складові місій кількох провідних університетів світу з різних континентів. Показано, що модель університету та сформульована місія визначає етику й масштаби його соціальної відповідальності. Визначається загальне спрямування трансформації місії та соціальної відповідальності провідних університетів — від інститутів підготовки фахівців для ринку праці, освітніх і наукових центрів до провідників цінностей сучасної демократії, авторитетних посередників у врегулюванні цивілізованими шляхами конфліктів між бізнесом і суспільством, економікою й екологією, політикою і соціумом. Обґрунтовується доцільність вивчення та адаптації досвіду рейтингових світових університетів у сфері визначення й реалізації місії та соціальної відповідальності.