РОЛЬ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У ФОРМУВАННІ НАДХОДЖЕНЬ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ - Ткачук, І. Я.; Швець, Н. Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Досліджено особливості формування бюджетів неурядових організацій в Україні за рахунок фізичних осіб. Проаналізовано надходження громадських організацій України від членських внесків і благодійності фізичних осіб за період 2006—2019 рр. Виявлено непостійність надходжень громадських організацій України із джерел, пов’язаних з фізичними особами. Дослідження структури надходжень громадських організацій України вказало на нестабільність ролі надходжень від фізичних осіб у ній, при цьому суттєво скоротилася частка членських внесків і дещо зросла частка надходжень від благодійної діяльності фізичних осіб. Зазначена тенденція може вказувати на зростання привабливості для фізичних осіб діяльності тих неурядових організацій України, які приносить користь всьому суспільству, на противагу тим, діяльність яких спрямована суто на задоволення інтересів їхніх членів. Аналіз надходжень політичних партій України у період 2016—2018 рр. від благодійності фізичних осіб вказав на суттєво зростання ролі цього джерела у формуванні бюджетів політичних партій. З’ясовано, що в періоді 2006—2018 рр. при формуванні бюджетів неурядових організацій суттєво зросла роль фізичних осіб. Більше того, зростання спостерігається як у номінальних цінах, так і у цінах, скоригованих на індекси інфляції. Аналіз надходжень громадського сектору України від фізичних осіб у розрахунку на одиницю населення показав, що вони зростали навіть швидшими темпами, ніж сукупні надходження, що свідчить про активізацію благодійної діяльності населення України. Відповідно, на підставі здійсненого дослідження та отриманих результатів аналізу надходжень громадських організацій і політичних партій України від фізичних осіб зроблено висновок про подальше зростання ролі фізичних осіб у формуванні бюджетів неурядових організацій України. Ключові слова: громадські організації, політичні партії, надходження неурядових організацій, громадянське суспільство, фінанси громадянського суспільства. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 4; бібл.: 14.