ФІНАНСОВІ ВАЖЕЛІ ТА НАСЛІДКИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СВІТОВОГО ДОСВІДУ БІЗНЕС-ДІЯЛЬНОСТІ У ВІТЧИЗНЯНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ РИНОК - Баула, О. В.; Лютак, О. М.; Чепурда, Л. М.; Чепурда, Г. М.; Зелінська, О. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Охарактеризовано основні показники ринку туристичних послуг в Україні та світі, проведено порівняльну динаміку витрат і доходів від міжнародного туризму; запропоновано модель структурної перебудови ринку туристичних послуг України за умов глобалізаційного розвитку економіки, а також обґрунтовано необхідність інституціоналізації бізнес-діяльності у сфері міжнародного туризму, зокрема розглянуто різні варіанти стратегічних альянсів, які є альтернативними для української туристичної бізнес-діяльності. Доведено, що на даний момент туристичний сектор став незамінним у житті значної частини жителів світу, оскільки туристичні потоки за останні роки зросли більш ніж у 50 разів. Крім того, на початку XXI століття сфера відпочинку за обсягом доходу посіла третє місце серед провідних галузей світової економіки. За даними Всесвітньої ради з питань подорожей і туризму, частка туристичної галузі 2018 року становить приблизно 10 % від світового ВВП (за прогнозами, частка досягне 11 % до 2026-го); 6,0 % світового експорту, що на 0,1 % більше ніж 2017-го і відповідно на 0,6 % більше, ніж 2016 року. Визначено, що фінансові ресурси від туристичних потоків слугують важливим інструментом для нарощення реалізації потенціалу та економічного зростання провідних країн світу. Світовий досвід обґрунтував, що створення туристичного продукту з високою доданою вартістю є запорукою зростання бізнес-активності в сегменті туристичного бізнесу, розвитку туристичного ринку, залученню суміжних галузей (фінансові послуги, страхування, транспорт, зв’язок) до реалізації туристичних послуг. Проведений SWOT-аналіз засвідчує, що Україна має потужний потенціал для здійснення більшості видів туристично-рекреаційної діяльності, використання якого суттєво лімітується низкою обмежень, для подолання яких слід обрати чітку стратегію, яка б найбільш повно враховувала використання сильних сторін досліджуваного явища. Оскільки стратегічним пріоритетом інтеграції України у світовий економічний простір і реформування вітчизняного господарства є переорієнтація на ефективно функціонуючі форми господарювання, вважаємо за доцільне розпочати посилювати вітчизняні конкурентні позиції у сфері міжнародного туризму саме щодо імплементації світового досвіду бізнес-діяльності в цю сферу. Ключові слова: міжнародний туризм, фінансові потоки, бізнес-діяльність, диверсифікація туризму, стратегічні альянси. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 4; бібл.: 14.