ЕМПІРИЧНА ОЦІНКА КОРИСНОСТІ ОБЛІКОВО-ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Гриценко, Л.Л.; Боярко, І.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Актуальність теми дослідження. З другої половини ХІХ столiття відбувається поступова зміна парадигми бухгалтерського обліку, спрямована на перетворення його в ефективну систему інформаційного забезпечення менеджменту на основі поступового інтегрування управлінських функцій — обліку, планування, аналізу та контролю. Наслідком цього процесу стало розширення часового горизонту обліку шляхом доповнення його функцій прогностичною, пов’язаною з інформаційно-аналітичним забезпеченням процесу бюджетування. Постановка проблеми. Зміна концепції менеджменту з короткострокового тактичного управління витратами на довгострокове стратегічно орієнтоване управління вартістю передбачає вдосконалення систем обліку, їх доповнення новими методами, що надаватимуть потрібну інформацію для ухвалення управлінських рішень не лише ретроспективного констатуючого, а й перспективного прогностичного характеру. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Багато дослідників вказують на потребу розроблення і пропонують власні рекомендації щодо практичної реалізації стратегічно орієнтованих систем обліку. Серед них, зокрема, Р. Бруханський, І. Богата, М. Болдуєв, С. Голов, А. Пилипенко, М. Пушкар, В. Ткач та інші. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проте пошук таких авторських підходів зосереджено переважно у площині реформування бухгалтерського обліку шляхом набуття ним нових характеристик і ознак, коригування цілей і завдань, розширення вимог до змісту і характеру облікових даних, виділення нових напрямів у межах наявної структури фінансового та управлінського обліків. Постановка завдання. Метою нашого дослідження є емпіричне вивчення корисності обліково-фінансової інформації для забезпечення потреб стратегічного управління підприємствами України в сучасних умовах шляхом проведення кореляційно-регресійного аналізу формування цін на акції під впливом фінансово-економічних показників, які містяться у фінансовій звітності суб’єктів господарювання. Виклад основного матеріалу. У статті подані результати кореляційно-регресійного аналізу формування цін на акції промислових підприємств України. Установлено, які з показників, що наводяться у фінансовій звітності, впливають на формування ринкової вартості акцій підприємств. Запропоновано стохастичну модель залежності ринкової капіталізованої вартості умовної середньостатистичної акції промислового підприємства України від зміни облікових даних фінансової звітності. За результатами емпіричної оцінки корисності обліково-фінансової інформації зроблено висновок про її низьку інформаційну цінність для ухвалення рішень щодо вкладення інвестиційних ресурсів у розвиток вітчизняної промисловості. Системне надання стратегічно значущої інформації потребує розроблення і впровадження стратегічно орієнтованих систем обліку. Висновки. Ухвалення стратегічних рішень поступово стає управлінською функцією, що здійснюється на регулярній основі та вимагає постійного виробництва і системного надання стратегічно значущої інформації, забезпечити які повинні стратегічно орієнтовані системи господарського обліку. Ключові слова: облік, стратегічний облік, інформаційно-аналітичне забезпечення, обліково-фінансова інформація, кореляційно-регресійний аналіз. Формул: 1; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 22.