КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ МАКРОРЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Захарченко, Н.; Андрейченко, А.; Жаданова, Ю.; Корольова, О.; Навольска, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета дослідження — запропонувати та обґрунтувати концептуальну модель макрорегулювання соціально-економічних відносин між державою та інноваційно активними суб’єктами господарювання в умовах інноваційно-інвестиційного розвитку економіки України. Запропоновано системний підхід до побудови механізму макрорегулювання інноваційно-інвестиційної діяльності. Проаналізовано вплив інноваційно-інвестиційних змін на прискорення суспільного прогресу. Запропоновано концептуальний підхід до формування бюджетної стратегії держави шляхом податкового вилучення з додаткової вартості інноваційно активних суб’єктів господарювання сформований на основі узагальнення сучасних економічних теорій. З’ясовано, що тільки за рахунок зростання валового внутрішнього продукту неможливе забезпечення подолання бідності населення і зростання освітнього та загальнокультурного рівня. Це дало можливість базувати орієнтири методологічних і практичних аспектів на раціональній та ефективній взаємодії між державою та інноваційно активними суб’єктами України, спрямованими на підвищення реального доходу, рівня освіти, здоров’я, екологізації та загальної культури суспільства. Розгляд категорії «якість життя» як синергійного показника соціально-економічного розвитку під впливом інноваційно-інвестиційних процесів дозволяє більш точно визначити завдання, функції, пріоритетні напрями та ефективність такого макрорегулювання. Побудова нових соціально-економічних відносин на основі запропонованої концептуальної моделі дає можливість оптимізувати ці процеси взаємодії з урахуванням трансформаційних зрушень в економіці країни та загальносоціального розвитку, що означає отримання вигоди від упровадження інновацій і високих технологій у досягненні єдиних цілей як самої держави, так і інноваційно активних суб’єктів господарювання в підвищенні загальнонаціонального рівня добробуту суспільства. Наукова новизна полягає в розгляді питань з макрорегулювання, пов’язаних із побудовою такої синергічної взаємодії між державою та інноваційно активними суб’єктами господарювання, коли створюються матеріальні та загальнолюдські цінності і комплексно визначається досягнутий позитивний результат від запровадження змін. Ключові слова: регулювання, взаємодія, ресурс, показники, держава, інновації, синергія, система, суб’єкти господарювання. Формул: 3; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 15..