ФОРМУВАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСАД МАРКЕТИНГУ І МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТНІХ ІННОВАЦІЙ КЕРІВНИКІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Клокар , Н.; Перевозова, І.; Дзьоба, О.; Кулік M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Інтеграція України у світовий і європейський освітній простір, ефективна реалізація освітніх реформ у цьому напрямі, поліпшення якості навчання дітей і молоді неможлива без якісного формування основних засад маркетингу і менеджменту освітніх інновацій, передусім керівників Нової української школи. Проте відсутність в Україні ефективних механізмів підготовки вищевказаних керівників щодо освітніх інновацій у маркетинговій діяльності та менеджменті Нової української школи негативно впливають на якість навчання в них і дестабілізують систему освіти держави в цілому. Тому актуальним питанням на сучасному етапі розвитку освіти України є визначення умов і можливостей розвитку підприємницьких і управлінських компетентностей керівників закладів загальної середньої освіти, у т. ч. в умовах децентралізації влади, утворення об’єднаних територіальних громад. Ураховуючи актуальність і невирішеність описаної вище проблеми, її недостатнє вивчення, головною метою нашого дослідження є визначення ключових етапів і характеристика процесу формування основних засад маркетингу і менеджменту освітніх інновацій керівників Нової української школи та заходів їхньої ефективної реалізації. У результаті аналізу встановлено, що маркетинг і менеджмент освітніх інновацій керівника Нової української школи є комплексною, систематичною і цілеспрямованою діяльністю керівника закладу освіти з аналізом і задоволенням принципово новими способами попиту на освітні послуги, у контексті ухвалення ним, у межах своєї установи, нестандартних управлінських рішень у такому процесі. Крім цього, з урахуванням вищенаведеного підходу охарактеризовано ключові етапи формування основних засад маркетингу і менеджменту освітніх інновацій керівників Нової української школи. Так, вони включають: формування та управління командою фахівців для розроблення та впровадження освітніх інновацій; визначення сегмента ринку освітніх послуг, попит якого потребує задоволення; виділення критеріїв та умов формування і задоволення попиту щодо надання окремих видів освітніх послуг тощо. Установлено, що існують проблеми у процесі реалізації всіх вищевказаних етапів, а саме: відсутність фінансової самостійності навчальних закладів; бажання керівників закладів освіти мати юридичну і фінансову незалежність; позитивного управлінського досвіду в керівників освітніх закладів щодо розроблення і впровадження освітніх інновацій тощо. З метою уникнення всіх вищеописаних проблем визначено заходи ефективної реалізації маркетингу і менеджменту освітніх інновацій керівниками Нової української школи. Вони передбачають: надання фінансової автономії навчальним закладам; проведення професійного навчання керівників закладів освіти, їхніх заступників і педпрацівників у цілому; створення нової та поліпшення наявної матеріально-технічної бази закладів освіти; здійснення професійно орієнтованої кадрового політики керівниками навчальних закладів щодо залучення найбільш перспективних і молодих фахівців до педагогічної роботи тощо. Наукова новизна отриманих результатів полягає у виявленні, обґрунтуванні та аналізі ключових етапів формування основних засад маркетингу і менеджменту освітніх інновацій керівниками Нової української школи в контексті трансформації нормативної бази і науково-педагогічних підходів до навчання дітей і молоді (зміна пріоритетів і складових розвитку цієї сфери суспільної діяльності). Отримані результати дослідження є підґрунтям для вивчення і практичного розв’язання проблеми формування якісного кадрового забезпечення і надання принципово нових освітніх послуг у закладах освіти. Ключові слова: керівник закладу освіти, маркетинг освітніх інновацій керівника закладу освіти, менеджмент освітніх інновацій керівника закладу освіти, Нова українська школа, освітня інновація. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 11.