АНАЛІЗ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТІВ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Кравченко, І. С.; Березинець, А.В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Досліджено сутність і проведено аналіз проблематики функціонування інститутів соціальної політики держави. Установлено, що інститути соціальної політики є важливим елементом соціально орієнтованої держави і дозволяють підтримувати на належному високому рівні життя її громадян. Поняттям «соціальний інститут» позначається різноманітне коло явищ і процесів у суспільстві. Сукупність усіх наявних соціальних інститутів характеризує спосіб організації суспільного життя в цілому. Виникнення соціальних інститутів є результатом потреб соціальної практики. На основі аналізу відповідної нормативно-правової бази здійснено періодизацію розвитку інститутів соціальної політики в Україні. Результати аналізу дали змогу зробити висновок про те, що в нашій державі сформовано комплексну систему соціальних інститутів, які забезпечують підтримання особистості в багатьох сферах. Але, попри їх існування, в Україні все ще залишаються проблемними питання їхньої якості та ефективності. Аналіз фінансового забезпечення соціальних інститутів в окремих країнах світу і в Україні, за підсумками 2018 року, дав змогу говорити про те, що ця сфера є вкрай недофінансованою в Україні у порівнянні з іншими країнами світу. Проведений поглиблений огляд проблематики функціонування інститутів соціальної політики проведено на основі аналізу соціальних інститутів у сфері матеріальної винагороди працівників на ринку праці, а також соціального забезпечення пенсіонерів. Зроблено висновок про те, темпи поліпшення соціальних стандартів в Україні не відповідають умовам і вимогам сьогодення, коли за період з 2014 до 2019 рр. вартість життя зросла більше ніж утричі без відповідного нарощення фінансування інститутів соціальної політики. Отже, події останніх років в Україні негативно вплинули на рівень фінансового забезпечення функціонування інститутів соціальної політики України. Подальші наукові розвідки варто здійснити в напрямі пошуку шляхів розвитку інститутів соціальної політики в Україні та підвищення ефективності їх функціонування на основі використання передового досвіду розвинутих країн. Ключові слова: соціальна політика, соціальний інститут, мінімальна заробітна плата, пенсія, соціальні стандарти, соціальні видатки. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 11.