СПОСОБИ КРИМІНАЛЬНО ПРОТИПРАВНИХ ПОСЯГАНЬ НА ФІНАНСОВУ СИСТЕМУ УКРАЇНИ ПРИ УХИЛЕННІ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ, ЗБОРІВ (ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖІВ) - Борисов, В. І.; Нетеса, Н. В.; Олійниченко, В. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Ефективна протидія ухиленню від оподаткування можлива лише шляхом використання комплексу різноманітних заходів, у тому числі й кримінально-правового характеру, застосування яких вимагає знання наявних схем і способів вчинення таких правопорушень. Обґрунтовано, що попри відсутність у диспозиції статті 212 КК України безпосередньої вказівки на спосіб умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), його слід визнавати необхідним структурним елементом кримінально-правової характеристики цього злочину. Розглянуто наукові підходи до класифікації способів умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) і з’ясовано найбільш поширені їхні види на практиці. Констатовано, що способи ухилення від оподаткування постійно вдосконалюються і видозмінюються, що унеможливлює надання повної їхньої наукової класифікації. Наведено аргументи на користь недоцільності передбачення в законі про кримінальну відповідальність вичерпного переліку способів ухилення від оподаткування. Виокремлено визначальні ознаки способу, до яких віднесено кумулятивність, заснованість на обмані та високоорганізованість. Зроблено висновок про різний вплив використовуваних способів ухилення від оподаткування на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, що має враховуватися під час обрання до правопорушників найбільш дієвих заходів кримінально-правового характеру. Наголошено, що знання про способи ухилення від оподаткування дозволить усунути наявні вади в національній податковій системі та законодавстві, які створюють умови для вчинення таких суспільно небезпечних діянь, а отже, і сприятиме мінімізації ризиків посягань на розглядувану сферу. Ключові слова: податки, збори, обов’язкові платежі, ухилення від оподаткування, спосіб учинення злочину, кримінально-правова характеристика. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 24.