ОПОДАТКУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ: ОСОБЛИВОСТІ, ПРОБЛЕМИ I ПЕРСПЕКТИВИ - Сарапіна, О.; Єремян, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано рівень, динаміку і структуру податкових надходжень від сільськогосподарських товаровиробників за видами економічної діяльності підгалузей АПК i видами податків. Доведено, що сільськогосподарські товаровиробники є тими суб’єктами господарювання, які формують податкову базу доходів місцевих бюджетів. Найвагомішими серед податкових платежів сільськогосподарських товаровиробників є три податки (податок на доходи фізичних осіб, податок на майно та єдиний податок). Тому, розробляючи напрями вдосконалення оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, основну увагу варто зосередити на таких факторах, як земельні ресурси і додана вартість як об’єктах оподаткування, оскільки відносно трудових ресурсів та їхніх доходів сільськогосподарські товаровиробники виступають фактично лише податковими агентами. Досліджено особливості оподаткування сільськогосподарських підприємств України за загальною системою і спрощеною системою оподаткування у формі єдиного податку IV групи на сучасному етапі. Надано критичну оцінку наявних критеріїв, об’єктів і бази оподаткування для платників IV групи єдиного податку щодо відповідності ідеям створення спрощеної системи оподаткування. Визначено переваги і недоліки функціонування єдиного податку IV групи і запропоновано шляхи вдосконалення механізму справляння податків з агропідприємств для створення сприятливого податкового середовища. Такі заходи мають суттєво вплинути на діяльність сільськогосподарських виробників, зміцнити їхні позиції на ринку і посилити їхню конкурентоздатність. Реалізація розроблених заходів дасть змогу підвищити ефективність системи оподаткування сільськогосподарських підприємств, посилити регулятивну функцію податків і наповнюваність місцевих бюджетів, створити сприятливий клімат для впровадження інновацій і залучення інвестицій. Ключові слова: сільськогосподарські товаровиробники, оподаткування, податки, переваги, недоліки, удосконалення, заходи. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл.: 11.