ДОСЛІДЖЕННЯ КУПІВЕЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ СПОЖИВАЧІВ НА РИНКУ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ УКРАЇНИ - Іванечко, Н. Р.; Борисова, Т. М.; Монастирський, Г. Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Oбґрунтовано необхідність диференціювати маркетингові інструменти стимулювання попиту на електромобілі в розрізі поколінь. Актуальність статті обумовлена активним упровадженням ключових інноваційних технологій, серед яких — відновлювані джерела енергії та електротранспорт; разом з тим установлено, що в Україні за останні п’ять років зросла зацікавленість споживчого ринку до електромобілів. Проаналізовано ринок електромобілів щодо маркетингу. Систематизація літературних джерел i підходів до розв’язання проблеми якості транспортних послуг засвідчила, що питання взаємозв’язку попиту на електромобілі та належність до покоління досі не досліджувалось. Метою статті є дослідити український ринок електромобілів, виявити напрями використання маркетингового інструментарію і запропонувати маркетингові інструменти, дієві та актуальні для сучасного споживчого ринку України. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали опитування методом інтерв’ю, опитування через запити на доступ до публічної інформації відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», які були надіслані до всіх міських рад регіонів України, за винятком тимчасово окупованих територій. Дослідження включало опитування 600 респондентів різних вікових груп за допомогою анкет. Під час збору первинних даних головним критерієм відбору респондентів був їхній вік згідно з «теорією поколінь». Покоління ідентифікувалося як сукупність людей, народжених у проміжку часу, що становить 20 років. Таким чином, було охоплено покоління X (старші за 40 р.), покоління Y (від 20 до 40 р.), покоління Z (до 20 р.) у рівних частинах, що становить 33,3 % вибірки. Опитування проводилося за допомогою методу анкетування з відкритими і закритими запитаннями на засадах конфіденційності. Вторинні дані отримано на основі емпіричних досліджень експертів ринку, даних сайтів професійних спільнот, офіційної статистичної інформації. На основі отриманих результатів дослідження дійшли висновку, що на даний момент автомобільні компанії, які випускають і продають електротранспорт, не проводять активну маркетингову діяльність на ринку України. Запропоновано використовувати маркетингові інструменти диференційовано залежно від моделі споживчої поведінки поколінь. Ключові слова: маркетинг, поведінка споживачів, Теорія поколінь, громадський транспорт, екологістика. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 11.