СТРАТЕГІЧНИЙ ВПЛИВ ІННОВАЦІЙ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН ПІДПРИЄМСТВ - Файвішенко, Д. С.; Дубовик, Т. В.; Савчук, А. М.; Романченко, Т. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Побудова високоефективної національної інноваційної системи передбачає розвиток державної наукової діяльності та інноваційної діяльності промислових підприємств. Мета дослідження — визначити вплив упровадження інновацій на зростання фінансових ресурсів підприємств. Розгляд літературних джерел засвідчив, що підприємства, які впроваджують інновації з метою вдосконалення своїх процесів та диференціації своїх товарів і послуг, значно випереджають конкурентів за ринковою часткою, якістю, гнучкістю процесів виробництва та обслуговування. З метою всебічного вивчення впливу інноваційної діяльності на прибутковість підприємств було досліджено взаємозв’язок між узагальненими показниками реалізованої інноваційної продукції, валовою доданою вартістю і валовим прибутком підприємств. Результати проведеного аналізу показали, що інноваційна діяльність є важливим фактором економічного зростання підприємств. Було встановлено, що виробництво інноваційної продукції сприяє зростанню фінансових результатів підприємства. Для аналізу загальних показників ефективності інноваційної діяльності підприємств України було також проаналізовано залежність обсягу реалізованої інноваційної продукції від загального фінансування інновацій, було виявлено низький рівень ефективності інноваційної діяльності українських підприємств, що є негативним фактором, який стримує фінансове зростання підприємств. Аналіз діяльності промислових підприємств, які здійснювали інноваційну діяльність, дозволяє зробити висновок, що у структурі діяльності інноваційних напрямів відбулися значні зміни. Важливим завданням інноваційного розвитку промислових підприємств сьогодні є впровадження нових технологій виробництва і зберігання, що дають змогу створювати якісну та безпечну продукцію. Для залучення іноземних інвестицій підприємствам важливо розвивати інновації, які розв’язують глобальні економічні, промислові, соціальні проблеми. Ключові слова: інновації, інноваційний розвиток, фінансові ресурси, інноваційна продукція, інноваційна діяльність, стратегія. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 3; бібл.: 12.