ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ - Мартиненко, М. В.; Лисиця, Н. М.; Полякова, Я. О.; Болотова, О. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Оцінка економічної діяльності підприємства в сучасних ділових відносинах передбачає необхідність доповнення нефінансовими складовими традиційного інструментарію оцінювання фінансових показників діяльності підприємства. Метою статті є використання ЗСП як методичного інструментарію оцінки і трансформації місії підприємства у короткострокові завдання і показники. Це дозволяє виявити найбільш актуальні резерви поліпшення економічної діяльності підприємства. Кореляційно-регресійний аналіз параметрів включено в оцінку економічної діяльності підприємства за базовими перспективами. Це дозволяє провести детальний аналіз внутрішніх бізнес-процесів підприємства і зовнішніх можливостей підприємства. Проведено розподіл усіх досліджуваних показників на ключові показники ефективності (КПЕ) і допоміжні показники залежно від ступеня їхнього впливу на розвиток підприємства. Ключовими показниками ефективності, які мають найбільшу кореляцію з іншими за результатами дослідження, є: чиста виручка, підсумок балансу, оборотні фонди, основні фонди, сировина і матеріали, готова продукція, грошові кошти. Установлено, що ключові резерви успішного розвитку підприємства зосереджені переважно у внутрішніх процесах і фінансовій перспективі розвитку підприємства. Це дозволяє оптимізувати процес ухвалення управлінських рішень в умовах обмежених економічних ресурсів і невизначеності. Допоміжні показники здебільшого є параметрами підтримки потрібного рівня визначених КПЕ в довгостроковій перспективі. Використання всього комплексу визначених показників в оцінці економічної діяльності підприємства дозволить збалансувати напрями забезпечення стійкого економічного розвитку підприємства. Ключові слова: оцінка, економічна діяльність, збалансована система показників (ЗСП), ключовий показник ефективності (КПЕ), кореляційно-регресійний аналіз. JEL Classification C61, D25 Формул: 3; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 13.