ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ІНВЕСТИЦІЙ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Серебреников, В. М.; Берідзе, Т. М.; Череп, А. В.; Бараник, З. П.; Лохман, Н. В.; Швець, Ю. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета. Дослідження впливу інвестицій на чистий дохід шляхом застосування багатофакторних регресійних моделей діяльності підприємства Запоріжжя. Методика. На основі економетричного аналізу розроблено і застосовано методику, що дозволяє провести аналіз впливу величини інвестиційних вкладів на чистий дохід підприємства, яка заснована на використанні багатофакторних регресійних моделей економічної діяльності підприємств. Результати. Багатогранність інформаціїпро економічну діяльність підприємства Запоріжжя вказала на складність аналізу отриманих результатів. Разом з тим перехід до цифрової економіки, яка базується на сучасних ІТ-технологіях, дав можливість по-новому використовувати статистичний матеріал за економічними показниками підприємств, синтезувавши економіко-математичні моделі підприємств як складних об’єктів шляхом більш глибокого опрацювання статистичного матеріалу з обґрунтуванням отриманих результатів. Такий підхід дав можливість за допомогою багатофакторних регресійних моделей отримати залежності чистого доходу від величини інвестиційних вкладів на конкретному підприємстві Запоріжжя. Наукова новизна. Уперше застосовано багатофакторні регресійні моделі економічної діяльності підприємств з урахуванням мультиколінеарності та нелінійності за величиною інвестиційних вкладів для економічного аналізу впливу інвестицій на чистий дохід шляхом використання коефіцієнта еластичності. Практична значимість. Аналіз результатів економіко-математичного моделювання діяльності підприємства Запоріжжя, який ґрунтується на статистичному матеріалі із застосуванням алгоритму дослідження залежності чистого доходу від величини інвестиційного внеску, показав наявність критичних величин інвестиційних вкладів, які якісно змінюють вплив на чистий дохід, що підтверджується знаком коефіцієнта еластичності. Рекомендується включити розроблений алгоритм в практику відповідних розрахунків результативності економічної діяльності підприємств. Ключові слова: чистий дохід, інвестиційні вклади, регресія, багатофакторна модель, мультиколінеарності, еластичність. Формул: 8; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 16..