ПОТЕНЦІАЛ МАЛОГО БІЗНЕСУ ЩОДО ПОЛІПШЕННЯ ЯКІСНИХ І КІЛЬКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ: ПРОБЛЕМИ ОЦІНКИ I РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Марченко, О.; Хіценко, Л.; Малій, А.; Черненко , К.; Верховод, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Основна мета статті — визначення здатності малого бізнесу виступати компенсатором негативних тенденцій, що виникають у сфері зайнятості у великому і середньому бізнесі української економіки. Орієнтовано не лише на наявність робочих місць, створених у малому бізнесі для осіб, які звільняються з великих і середніх підприємств, а й на спроможність малого бізнесу створити економічні передумови для поліпшення якісних характеристик зайнятості в цій галузі та в цілому в економіці. Побудовано мультиплікативний термін, який виражає вплив, спричинений різними характеристиками економічної діяльності в малому, великому і середньому бізнесі, на динаміку заробітної плати як основний показник економічного потенціалу для поліпшення характеристик зайнятості у відповідному секторі економіки. Перший фактор — це загальна кількість підприємств як вираження економічної діяльності підприємців та їхньої переваги роботі в офіційному (зареєстрованому) секторі національної економіки. Другий фактор — це середня кількість працівників на підприємстві певного сектору як вираження масштабу ресурсів, накопичених середнім суб’єктом господарської діяльності. По-третє, масштаб випуску, створений підрозділом працівника в певному секторі, як вираження рівня продуктивності праці, задіяного в цьому секторі. По-четверте, на обсяг заробітної плати впливає розподіл загальної продукції (яка використовувалась для оцінки продуктивності праці) між різними напрямами продуктивного споживання, тобто частка заробітної плати в загальному доході малих підприємств. Результати, отримані факторним аналізом, не підтвердили тезу про спроможність малого бізнесу компенсувати негативні тенденції, що спостерігаються щодо зайнятості в секторах великого і середнього бізнесу української економіки. Тенденції, що склалися у створенні та розподілі доданої вартості в малому бізнесі, не сприяють поліпшенню кількісних та якісних характеристик зайнятості в малому бізнесі та в цілому в українській економіці. Така ситуація свідчить, що малий бізнес в умовах негативної макроекономічної динаміки виявився неспроможним накопичувати ресурси (хоча б шляхом концентрації ресурсів на меншій кількості суб’єктів господарювання, що виявляться здатними забезпечувати вищу ефективність їх використання) потрібні для поліпшення впливу сектору малого бізнесу на відтворення зайнятості в економіці України. Крім того, вагоме відставання рівня оплати праці в малому бізнесі від великого і середнього та від середнього в економіці рівня залишається важливим елементом механізму відтворення заниженого рівня оплати праці в Україні. Ключові слова: малий бізнес, фонд оплати праці, кількість працюючих, продуктивність праці, розбіжність характеристик зайнятості у великих і малих підприємств. Формул: 1; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 18.