КАДРОВІ РИЗИКИ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ВІДДАЛЕНИХ КОМАНД У КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІКО-ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Зачосова, Н. В.; Живко, З. Б.; Занора, В. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Установлено переваги і недоліки використання віддалених команд у процесі управління проєктами. Запропоновано поняття «віддалена команда» (in-house команди) розуміти як групу осіб, які на тих чи інших умовах залучені підприємством для реалізації проєкту і які не об’єднуються єдиним робочим простором, перебувають у різних місцях і працюють за гнучким графіком над визначеними індивідуально для них завданнями для досягнення спільної мети, якою й ініційоване формування такої групи. Визначено характерні риси віддалених команд, які викликають потребу пошуку новітнього інструментарію управління ними в контексті забезпечення економіко-фінансової безпеки. Піддано трансформації принцип Богдана Гаврилишина, якому мають відповідати державні службовці, для забезпечення придатності його використання для працівників підприємств різних видів економічної діяльності з метою запобігання кадровим ризикам економіко-фінансовій безпеці у процесі управління проєктами. Сформульовано 3D-принцип відповідності осіб, які займають посади на підприємстві, що поєднує такі категорії, як професійність, порядність і лояльність. Конкретизовано вектори впливу кадрових ризиків на трикутник проєктного менеджменту через ідентифікацію ризиків для кожної з трьох основ управління проєктами — часу, фінансових ресурсів (бюджету) і масштабу (мети) проєкту. У результаті визначення тенденцій в управлінні командою проєкту сформовано 4D-концепт його розвитку. Наведено основні причини зростання відсотка співробітників, які працюють віддалено, на основі яких зроблено припущення про посилення тенденції до використання віддалених команд в управлінні проєктами та у процесі управління підприємствами в цілому в найближчій перспективі. Названо характеристики управління командами проєктів. Уточнено переваги використання віддалених команд для підприємства у процесі проєктного управління і в цілому під час здійснення різних напрямів діяльності суб’єкта господарювання. Узагальнено кадрові ризики управління проєктами із залученням віддалених команд для стану економіко-фінансової безпеки підприємства. Ключові слова: управління проєктами, ризик, трудові ресурси, економіко-фінансова безпека, кадри, віддалені команди, підприємство. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 10.